Клошарят, който беше осъден на 4 години затвор за палежа на тютюневите складове в Пловдив, обжалва присъдата си и иска да бъде напълно оправдан. На съдебното заседание днес стана ясно, че прокуратурата в Пловдив е започнала нова проверка, която ще разследва дали служители на общинската администрация са допуснали небрежност или безстопанственост в сградите паметници на културата, така че в тях да се настанят бездомници.

Пловдив

Какво се случва с тютюневите складове в Пловдив?

Какво се случва с тютюневите складове в Пловдив?

Развитие на разследването за опожарените тютюневи складове в Пловдив. Прокуратурата е образувала досъдебно производство и срещу общинската администрац...

Новото досъдебно производство е втора линия в разследването на унищожителния пожар. За нея разбрахме на днешното заседание на Окръжния съд, на което Любомир Данчев обжалва 4 годишното си наказание. На този етап досъдебното производство не е насочено към конкретни общински звена. От прокуратурата не дадоха информация и затова дали проверката е в кметството на район Централен или в администрацията на община Пловдив.

Новото разследване на най-големия пожар в Пловдив, който напълно унищожи четири емблематични сгради от първата половина на двадесети век търси доказателства дали има общински служители или свързани с тях лица, които да носят отговорност за инцидента.

Костадин Паскалев - прокурор: Във момента е назначена една много тежка експертиза, която чакаме и предполагаме , че тя ще ни даде основание да се произнесем. Да видим какви инвестиционни намерения има, безспорно има такива и във връзка с тези инвестиционни намерения съответните длъжностни лица са допуснали някакви нарушения.

Въпреки новата посока в разследването на пожара, прокуратурата настоя за потвърждаване на присъдата на Любомир Данчев. Единственото, в което обвинението отстъпи е, че поиска от съда да облекчи изтърпяването на наказанието и то да се променени от строг във общ режим.

След 5 месеца в затвора, единственото което Любомир Данчев поиска е да бъде оправдан.

Любомир Данчев: „Невинен съм и това се знае” .

Защитникът на Данчев – Стефан Левашки също вярва в невинността му. И в профила си в социалната мрежа го нарича свой ВИП-клиент. Защото случаят с изгорелите тютюневи складове ангажира високите етажи на правораздавателната система – от председателите на районния и окръжния съд в Пловдив, до Главния прокурор и Главния секретар на МВР.

Стефан Левашки: За 22 години адвокатска работа никога не съм имал клиент, който да мине през цялата йерархия на досъдебното и съдебното производство.

Съдебният състав на окръжния съд в Пловдив ще обяви решението си в едномесечен срок.

Междувременно стана ясно, че за мястото, на което се намират Тютюневите складове, се изработват нови правила. Националният институт за недвижимо културно наследство и община Пловдив предвиждат определянето на нова зона, свързана с индустриалното наследство. Част от сградите ще бъдат с актуализиран статут, а други ще бъдат предложени за обявяване на паметници на културата. Собствениците на изгорелите тютюневи складове вече за внесли и документация за възстановяване. Вижте

Kрасимир Тодоров, и.д. на НИНКН: За част от сградите има влезли устройствени планове, има проекти, които са внесени за фасадна реставрация, за укрепване. Има и предложения за адаптация, които разглеждаме. - Има ли опасност обаче и там една сутрин да се събудим и да се види, че статутът е премахнат? - Не, няма опасност.

Все още улиците около складовете са забранени за движение. Очаква се някои от тях да бъдат отворени до края на седмицата.