НОВИНИ

Осъденият за палежа на Тютюневите складове иска да бъде напълно оправдан

Клошарят, който беше осъден на 4 години затвор за палежа на тютюневите складове в Пловдив, обжалва присъдата си и иска да бъде напълно оправдан. На съдебното заседание днес стана ясно, че прокуратурата в Пловдив е започнала нова проверка, която ще разследва дали служители на общинската администрация са допуснали небрежност или безстопанственост в сградите паметници на културата, така че в тях да се настанят бездомници.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
20:23, 07.11.2017
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Новото досъдебно производство е втора линия в разследването на унищожителния пожар. За нея разбрахме на днешното заседание на Окръжния съд, на което Любомир Данчев обжалва 4 годишното си наказание. На този етап досъдебното производство не е насочено към конкретни общински звена. От прокуратурата не дадоха информация и затова дали проверката е в кметството на район Централен или в администрацията на община Пловдив.

Новото разследване на най-големия пожар в Пловдив, който напълно унищожи четири емблематични сгради от първата половина на двадесети век търси доказателства дали има общински служители или свързани с тях лица, които да носят отговорност за инцидента.

Костадин Паскалев - прокурор: Във момента е назначена една много тежка експертиза, която чакаме и предполагаме , че тя ще ни даде основание да се произнесем. Да видим какви инвестиционни намерения има, безспорно има такива и във връзка с тези инвестиционни намерения съответните длъжностни лица са допуснали някакви нарушения.

Въпреки новата посока в разследването на пожара, прокуратурата настоя за потвърждаване на присъдата на Любомир Данчев. Единственото, в което обвинението отстъпи е, че поиска от съда да облекчи изтърпяването на наказанието и то да се променени от строг във общ режим.

След 5 месеца в затвора, единственото което Любомир Данчев поиска е да бъде оправдан.

Любомир Данчев: „Невинен съм и това се знае” .

Защитникът на Данчев – Стефан Левашки също вярва в невинността му. И в профила си в социалната мрежа го нарича свой ВИП-клиент. Защото случаят с изгорелите тютюневи складове ангажира високите етажи на правораздавателната система – от председателите на районния и окръжния съд в Пловдив, до Главния прокурор и Главния секретар на МВР.

Стефан Левашки: За 22 години адвокатска работа никога не съм имал клиент, който да мине през цялата йерархия на досъдебното и съдебното производство.

Съдебният състав на окръжния съд в Пловдив ще обяви решението си в едномесечен срок.

Междувременно стана ясно, че за мястото, на което се намират Тютюневите складове, се изработват нови правила. Националният институт за недвижимо културно наследство и община Пловдив предвиждат определянето на нова зона, свързана с индустриалното наследство. Част от сградите ще бъдат с актуализиран статут, а други ще бъдат предложени за обявяване на паметници на културата. Собствениците на изгорелите тютюневи складове вече за внесли и документация за възстановяване. Вижте

Kрасимир Тодоров, и.д. на НИНКН: За част от сградите има влезли устройствени планове, има проекти, които са внесени за фасадна реставрация, за укрепване. Има и предложения за адаптация, които разглеждаме. - Има ли опасност обаче и там една сутрин да се събудим и да се види, че статутът е премахнат? - Не, няма опасност.

Все още улиците около складовете са забранени за движение. Очаква се някои от тях да бъдат отворени до края на седмицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще изчезне ли рибарското селище “Френклиман” край Варна
Ще изчезне ли рибарското селище “Френклиман” край Варна
Проф. Близнашки: Популистики ход е законопроектът за приватизационните сделки
Проф. Близнашки: Популистики ход е законопроектът за приватизационните сделки