НОВИНИ

Бездомниците в Тел Авив ще получават храна от ресторантите

В Тел Авив се появиха специални контейнери, в които служителите на ресторантите ще оставят храна за бедните. Първият такъв контейнер е поставен в центъра на града, съобщава РИА Новости.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:29, 04.10.2019
Чете се за: 00:57 мин.
По света
бездомниците тел авив получават храна ресторантите

Автор на стартиращия проект е общественият активист Еляд Ашкенази, у когото идеята възникнала, като работил в ресторант преди няколко години.

„Преди няколко години работих в заведения за обществено хранене – ресторанти, пекарни, и виждах, колко голямо количество храна се изхвърля, когато заведенията затварят, само защото никой не я е купил и изял. В същото време бедните са принудени да ровят по сметищата. Започнах да вземам храна и да я давам на бездомните, които срещах по улиците, но това ми отнемаше много време. Започнах да мисля, какво може да се направи за оптимизирането на процеса. Няколко месеца по-късно измислих такива контейнери с ключалки с код, в които служителите на ресторантите ще могат да оставят непродадената храна за бездомните”, разказва Ашкенази.

Храната, която не е била взета през нощта, ще се изхвърля на следващата сутрин. Цифровият код от ключалките ще бъде известен на работниците от заведенията за обществено хранене и местните бездомни, които живеят на улицата, без значение дали са евреи, араби, нелегални мигранти от Африка или от други места.

Според Ашкенази, броят на хората, които се нуждаят от такава подкрепа, се променя, но средно те са около 500.

Досега пет ресторанта са дали съгласието си да участват в проекта. Два от тях са част от големи вериги с филиали в различни части на града. Оказало се, че да се убедят собствениците на тези заведения е било много по-лесно, отколкото да се получат необходимите разрешителни. Бюрократичните процедури са отнели почти 2 години.

Ключалките с код са необходими, за да не се възползват от нея хора, които са в състояние сами да се погрижат за себе си.

За онзи, който просто е гладен, но не иска да си плати за продуктите, в града ще се осъществи друг проект с името „Хладилник”, по който работят други хора, уточни Ашкенази.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Починал е единият пострадал при злополуката в ТЕЦ Ей и Ес Гълъбово
Починал е единият пострадал при злополуката в ТЕЦ "Ей и Ес Гълъбово"
Безлов: Реалният брой на имотните измами в страната е по-голям от официалния
Безлов: Реалният брой на имотните измами в страната е по-голям от официалния