НОВИНИ

Предлагат се ​по-тежки наказания за трафикантите на бежанци

По-тежки наказания за трафикантите на бежанци. Предложението е на Центъра за противодействие на корупцията и организираната престъпност - БОРКОР. Според техни данни, над 60% от българите определят бежанската вълна и риска от тероризъм като основна заплаха за държавата. На този фон проучване на Европол поставя българските трафиканти на челно място в Евросъюза. Печалбите, които генерират нелегалните канали, вече се изравняват с доходите от дрога и от трафика на оръжие.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:28, 26.09.2016
Чете се за: 02:19 мин.
У нас

Последните проучвания на трафика на мигранти показват, че българските престъпни групи доминират в Европа. В повечето случаи става въпрос за българи, които живеят в Италия, Австрия, Германия и Гърция.

Нашите трафиканти успяват да изместят дори египтяните, унгарците, иракчаните и косоварите.

Разработените канали през България и Сърбия могат да докарат приход от 100 000 евро и то само за ден. Именно затова от БОРКОР настояват за законодателни промени, с които да се посочи минимално наказание за това престъпление, за да няма присъди с пробация.

Елеонора Николова, директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност: Предлагаме да се криминализира приготовлението и опитът към този род престъпление, което пък води след себе си възможност да се изземват всички парични средства, моторни превозни средства, независимо от стойността и собствеността.

Според социолога Антоний Гълъбов групите, в които участват така наречените "ловци" на бежанци по границата, също са замесени в престъпните схеми на каналджиите. Подобни отряди често са част от паравоенни организации.

Доц. Антоний Гълъбов, социолог: Става въпрос за целенасочени атаки, за спиране на определени групи и по този начин оказване на въздействие върху корупционната среда. С други думи става въпрос за "лов" на избрани мигранти, които не са си платили, или които са платили не на когото трябва. Ако проследим внимателно акциите на тези хора, ще видим, че техните действия са избирателни.

Според доцент Гълъбов подобни структури дискредитират институциите, а развитието им може да се превърне в заплаха за националната сигурност.

;

За опасното съчетание на националпопулизма и организираната престъпност

Доц. Антоний Гълъбов, социолог: От пролетта на тази година имаме няколко знакови събития, свързани с фигури, които в една или друга степен се опитват да придадат друго значение на дейността на каналджиите и свързването на международната с местната организирана престъпност в България. Имам предвид така наречените "ловци" на бежанци. Става въпрос за Петър Низамов-Перата и Динко от Ямбол. Цялата тази плеяда от фигури, която през пролетта на тази година изведнъж беше експонирана в публичното пространство, всеки един от тях в една или друга степен има своята биография в местните организирани престъпни мрежи. Биографията на тези хора ясно ги позиционира в сегашната им роля. Моят проблем е легитимирането на така наречената дейност на опълченски принцип - как едни истински български патриоти решават да защитават България. Изключително опасното съчетание на националпопулизъм с организирана престъпност. Аз твърдя, че това е стратегия. Това не е случайно уловен момент. Това не е случайно напипана формула, в която да има възможност в публичното пространство да се създаде легитимен образ на това поведение. Няма съмнение, че там където става въпрос за подобен тип организирани групи ние сме в началото на един сравнително нов проблем за българското общество. Става дума за появата на паравоенни организации в България. Ако реакцията спрямо тези паравоенни реакции продължава да бъде толкова наивна и разпиляна те могат да придобият друго значение в българския публичен живот. Имам предвид организации от типа "Воински съюз "Васил Левски". Тук трябва да кажа, че може би е време българското общество да създаде защитни механизми срещу използването на името на Васил Левски от кого ли не. Това са структури, които се опитват да се проектират поне в две пространства. На някакъв тип воински ценности, патриотизъм и т.н. Едновременно с това много активна намеса във всякакъв вид пространства, които засягат външната политика на България. Това бяха структури, които в Бургас бяха основно ангажирани с посрещането на така наречените "Нощни вълци". Става дума за едни и същи структури и хора, които обслужват както определен тип политически заявки, така и охраняват определени корпоративни интереси, свързани с корупцията при прекарването на мигранти през България. Техните действия не са действия на спонтанно организирали се граждани, които имат желание да защитят с всички сили границите на собствената си страна, виждайки, че официалните институции не успяват да мобилизират всичките си ресурси или не им стигат средства и ресурси да направят това. Аз твърдя, че не става въпрос за подобен тип патриотизъм. Обратното става въпрос за целенасочени атаки.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Русия е дала на България срок от един месец, за да плати реакторите си
​Русия е дала на България срок от един месец, за да плати реакторите си
Рецепта за 66 години семейно щастие
Рецепта за 66 години семейно щастие