НОВИНИ

Бежанската криза след затварянето на Балканския път

Най-малко петима мигранти са се удавили край турския бряг, след като лодката им потънала. Сред жертвите има и бебе. Независимо че Балканският път на бежанците е закрит повече от 24 часа, мигранти продължават да пристигат на гръцките острови.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:16, 10.03.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Остров Лесбос. До там се надявали да стигнат мигрантите. Те пътували с моторна лодка, която потънала до турския бряг. Бреговата охрана успя да спаси 9 души. Все още не е потвърдена националността на загиналите. Предполага се, че те са афганистанци и иранци.

ГЪРЦИЯ, ИДОМЕНИ

Така изглеждаше тази сутрин лагерът Идомени на границата между Гърция и Македония. Там вече има над 14 хиляди души, но тълпи от мигранти продължават да пристигат. Независимо че от понеделник никой не е преминал на македонска територия, хората в лагера продължават да се надяват, че ще продължат пътя си към Централна Европа.

МАКЕДОНИЯ, ТАБАНОВЦЕ

Около 1000 мигранти са блокирани на границата между Македония и Сърбия. От вчера на сръбска територия се допускат само бежанци с валидни документи за Шенгенското пространство.

СЪРБИЯ, ПРЕШЕВО

В неизвестност накъде ще продължи пътя им са и около 700 души в лагера в Прешево. Преди няколко дни хърватските власти върнаха в Сърбия около 150 души. А повече от денонощие вече Хърватия и Словения са със затворени граници за нелегалните бежанци.

"Балканският път" ще остане затворен за постоянно, заяви вътрешната министърка на Австрия Йохана Микъл-Лайтнер. Миналата година в Европа влязоха милион и половина мигранти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вътрешните министри от ЕС обсъждат мигрантската криза
Вътрешните министри от ЕС обсъждат мигрантската криза
Паметници на култулата прогресивно се рушат
Паметници на култулата прогресивно се рушат