НОВИНИ

Бежанската вълна - начини за употреба

Как проблемът с бежанците умело се използва с политическа цел и защо въпреки статистиката за силен отлив на мигранти, миграционната карта остава ключова в политическите игри?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
10:15, 19.06.2018
Чете се за: 01:35 мин.
По света

Бежанската вълна - начини за употреба.

Така би могъл да се казва наръчникът за млади популисти, навлизащи в политиката. Заплаха, че ще „отвори границата“ - така турският президент Ердоган убеди лидерите на ЕС да приемат условията му по споразумението за репатриране на бежанци. С обещанието, че няма да ги допусне да преминат на европейска територия. Заплахата, че Европа е залята от миграционната вълна - с този страх боравят крайнодесни популисти по време на предизборните си кампании.

И така - бежанската криза трайно се превърна в инструмент за печелене на избори. Италия, Чехия, Полша и, разбира се, Унгария на Виктор Орбан са управлявани от популисти. Крайнодесни успяха да станат част от коалиционните правителства на Белгия, Австрия, Финалдния и Гърция.

Макар и в опозиция, миграционната карта направи силни крайнодесните популисти в Холандия, Франция, Швеция и Германия.

Бежанската вълна обаче заплашва да свали от власт един от най-дълго управлявалите европейски лидери - германския канцлер Ангела Меркел. Наложената от нея политика на „отворени врати“ доведе до разрив в редиците на управляващата коалиция. Лидерът на Християнсоциалния съюз и вътрешен министър Хорст Зеехофер заплаши, че ако не бъде намерено общоевропейско решение, ще затвори границите на федералната република.

Хорст Зеехофер, вътрешен министър: Ние в Християнсоциалния съюз подкрепяме всяко европейско решение, всяко усилие за постигане на европейско решение. Ние не носим отговорност за политически решения, които са разделяли Европа.
;

Меркeл остава твърдо против проекта за връщане на нелегалните мигранти в първата Европейска държава, в която са регистрирани.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Сигурност има тогава, когато се знае къде отиват бежанците, които първоначално са регистрирани например в Гърция, Италия или България. Няма полза да им се каже, че няма да влязат в Германия. Ние трябва да знаем, че там, където е първата регистрация, процедурата по предоставяне на убежище ще се изпълни.

На този фон Меркел обеща подкрепата на Берлин за Италия в борбата с бежанския поток. Новият италиански премиер Джузепе Конте призова страните от ЕС към повече солидарност при разпределянето на тежестта на миграцията. Той поиска още и промяна на Дъблинската система, според която бежанците трябва да поискат убежище в първата европейска страна, в която влязат.

;

Според статистиката, не Италия, а Гърция е страната от ЕС, в която са пристигнали най-много бежанци от началото на годината - близо 20 хиляди - по Средиземно море и през сухопътната граница с Турция. За същия период през 2017-та, те са били с около 90% по-малко.Все повече хора се насочват и към Испания.

На този фон спад от 77% в броя на пристигналите мигранти има в Италия, където от януари за регистрирани 13 500 души.

Данните показват още, че притокът на мигранти генерално е намалял в цяла Европа, като най-отчетлива е статистиката от Германия, където през 2017-та са подадени значително по-малко молби за убежище - от 220 хиляди, за сметка на 745 хиляди предходната година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп заплаши да наложи допълнително мита на стоки от Китай за 200 млрд. долара
Тръмп заплаши да наложи допълнително мита на стоки от Китай за 200 млрд. долара
Каква промяна в политиката за бежанците ще очертаят европейските лидери?
Каква промяна в политиката за бежанците ще очертаят европейските лидери?