НОВИНИ

Бежанци в Ирак живеят при 45 градуса жега

Иракският премиер Хайдер ал Абади нареди операцията за освобождаването на Мосул да бъде ускорена. "Ислямска държава" смята Мосул за своя столица в Ирак. Към проблемите на бежанците в страната се прибавиха и високите температури - на места те са достигнаха 45 градуса.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:08, 27.07.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Хората, които живеят в бежанския лагер Анбар, са избягали от различни места на войната с "Ислямска държава" в Ирак. Тук има бежанци от южните предградия на Багдад, както и от град Фалуджа, наскоро освободен от джихадистите.

Липсата на електричество усложнява и без това трудната ситуация.

Расимия Хамад, бежанка в лагера Анбар: "Електричеството тук е много слабо. Температурите са много високи, но няма ток. Не сме добре със здравето, живее в трудни условия, особено през нощта, когато има електричество само за два часа.Така че, когато токът спре, излизаме навън."

Тези дни жегата в Ирак достигна 45 градуса.В бараките на бежанците няма климатик. В лагера живеят близо 1700 души, които са дошли тук през последните две години. Заради сраженията, прииждат и новодошли. За бежанците е трудно да се приберат по домовете си дори и в освободените селища заради разрушената инфраструктура. По данни на ООН, иракските бежанци са 3 милиона и 400 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таен код в банкноти разкрива организацията на Гюлен
Таен код в банкноти разкрива организацията на Гюлен
На първо четене: връщат се старите правила за казаните за ракия
На първо четене: връщат се старите правила за казаните за ракия