НОВИНИ

Бежанците в Харманли на бунт заради битовите условия в лагера

Стотици бежанци протестираха тази сутрин в лагера в Харманли заради битовите условия в центъра. Мигрантите искат да бъдат пуснати да тръгнат към Сърбия, а оттам към Западна Европа. След намесата на жандармерията ситуацията в лагера вече се нормализира. Няма арестувани заради броженията.

bnt avatar logo
от БНТ
17:41, 24.10.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Около 1000 мигранти от Бежанския център в Харманли излязоха на протест днес. Те поискаха да напуснат лагера и да потеглят към Западна Европа. Недоволството бе породено и заради лошите битови условия в центъра. За да потушат брожението на място бяха десетки униформени. Не се e стигнало да насилие, няма и арестувани.

Сигналът за протеста в Харманли е подаден около 8:30 ч. Пред вратите на бежанския център се събрали недоволни мигранти предимно от афганистански и иракски произход.

Димитър Захариев, и.д. директор РПЦ-Харманли: "Струпване на търсещи закрила в района на РПЦ-Харманли, който провокираха напрежение между тях и служителите, които идваха на работа".

До сблъсъци не се стигнало. Мигрантите заявиха, че са недоволни от битовите условия в лагера. Според тях рядко идва лекар, а мнозина са болни. Основното им искане е да бъдат освободени, за да могат да заминат за Западна Европа.

Ахмед Идриз: "Искаме да напуснем България. Това е необходимост за нас. Времето се разваля, а трябва да напуснем страната ви. Всички искат да напуснат лагера. Никой не иска да остава тук, но какво можем да направим. Това са българските закони.
Махадик Рам: "Стаите - те са твърде малко, а хората са много. Също така храната не е добра и е твърде малко".
;

Заради напрежението в лагера пристигнали полицейски чести и жандармерия. Преди обяд обстановката беше овладяна. Протестиращите излъчиха 15 души контактна група, която да преговаря с представители на българските власти.

Димитър Захариев и.д. директор РПЦ-Харманли: "Искат незабавно закрила, което знаете, че по закона за убежище на бежанците няма как да се случи веднага. Исканията им бяха от рода на това всички да получат закрила или да им се предостави определен тип закрила. И вие, и зрителите знаят, че всеки случай на предоставяне на закрила е строго индивидуален, затова се провежда и тази процедура".

Към момента в лагера в Харманли има около 3000 души. Полицаите ще останат в центъра, докато е напълно ясно, че протестът от днес няма да се повтори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как партия с един депутат спечели изборите в Литва?
Как партия с един депутат спечели изборите в Литва?
Спират научните плавания на кораба Академик заради липса на пари за ремонт
Спират научните плавания на кораба "Академик" заради липса на пари за ремонт