Подмяна на сърдечна клапа без отваряне на гръдния кош - възможно е и вече се прави рутинно и у нас. Кардиолозите от болница "Света Екатерина" са единствените в България, които могат да извършват безкръвната интервенция. Повече за иновативния метод - от Диана Тодорова.

През артерията на бедрото лекарите закарват протезата до аортната клапа. Балонче разтваря изкуствената клапа и я намества в истинската, която трудно изтласква кръвта. Интервенцията е изцяло безкръвна. Другият й вариант е с минимален разрез от 5 сантиметра, при който протезата се вкарва с катетър, но през върха на сърцето. Иновативният метод се използва при възрастни пациенти с напреднала сърдечна недостатъчност и с други усложнения.

Лиляна Георгиева, 83 години: Имах от време на време аритмии, стягане, известен дискомфорт. Аз съм зъболекарка по професия и по принцип знаех вече как стоят нещата. И ми сложиха тогава и пейсмейкър едновременно и клапа.

Проф. д-р Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Св. Екатерина": Въвеждането на иновативни методи не е както старата поговорка "боднеш пръчка, пиеш вино" - такъв номер няма, то е резултат от продължителен труд, от много четене и вкарване на професионализъм във всичко това - само тогава може да е успешно и може да си заслужава парите.

Безкръвната операция е скъпа - около 50 хиляди лева. Но Здравната каса поема процедурата, така че тя е напълно безплатна за пациента. Специалистите от "Света Екатерина" вече имат право да обучават и свои колеги от други болници на безкръвния метод.

Проф. д-р Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Св. Екатерина": Министерството трябва да реши къде може да се правят тези интервенции, къде трябва да се правят, за да бъде покрита страната и да не трябва хората от Варна 500 км да пътуват до София.

От 2009 година досега по иновативния метод у нас са оперирани общо 100 души, за които Касата е платила 5 милиона лева.