НОВИНИ

Безопасни ли са асансьорите?

Близо 6 години от падането на асансьора в столичната АГ болница "Майчин дом" виновни няма. При инцидента пострадаха шест бременни жени. От тогава делото е отлагано 22 пъти, било то заради неявяване на обвиняемите, на адвокатите или на вещите лица, и веднъж заради сигнал на бомба. Това сочат резултати от проверка на Инспектората към Висшия съдебен съвет.

безопасни асансьорите
bnt avatar logo
от БНТ
09:51, 09.02.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Трябва да бъде засилен контролът в съдебната система, защото тя позволява безотговорно отношение на съдиите. Това каза в "Денят започва" адвокат Венета Владимирова. По думите й, Инспекторът на ВСС е направил проверката, но тя не е завършена. Трябваше да образуват една дисциплинарка срещу съдията за това, че безотговорно се отлага делото. Под формата на независимост на съдията не може да се скрива административното бездушие, каза Владимирова. Инспекторатът има възможност да доведе обвиняемите под стража, да назначи резервен адвокат и т.н., но той е наложил една глоба, по която не е издаден изпълнителен лист.



;

Емануела Фролошка, основател на фондация "Асансьорна безопасност": В България е крайно време да се търси отговорност за престъпна небрежност, немърливост в служебни ангажименти, поети договорни отношения. Когато се търси отговорност и се намира справедливост, все повече хора ще започнат да търсят правата си.



;

80 хиляди асансьора са животозастрашяващите асансьори у нас, съобщи Валентин Маринков от Българска асансьорна асоциация. Те са произведени преди 1990 г. от асансьорния завод на гара "Искър“ и са ужасно амортизирани, стари и не отговарят на съвременните европейски изисквания за безопасност. Надеждата, че новото ръководство на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще вземе спешни мерки за обезопасяване на асансьорите, се оказва напразна.



Вижте пълния запис на дискусията в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9 загинали и над 100 ранени във влаковата катастрофа в Германия
9 загинали и над 100 ранени във влаковата катастрофа в Германия
Правят комикс за живота на Дейвид Бауи
Правят комикс за живота на Дейвид Бауи