НОВИНИ

Безопасността на храните ще е приоритет при българското председателството на ЕС

Измамите с храни да са един от приоритетите по време на българското председателство на Съвета на Европа. Предложението е на Българската агенция по безопасност на храните и дойде по време на провелата се в Пловдив дискусия за измамите с хранителни продукти. Форумът беше предаван на живо по БНТ 2.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
19:22, 22.02.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Според земеделският министър проф. Христо Бозуков, у нас все още няма ясна нормативна база за степенуване и предследване на деяния като измама, злоупотреба, заблуда, подвеждане на потребителите с храни.

проф. Христо Бозуков, служебен министър на земеделието и храните: Правен вакуум има и на ниво ЕС,където дискусиите предстоят. В готвения нов проект за Закон за храните за пръв път е разписано какво е измама с храна и е предвидена санкция за нарушителя.
Мая Манолова, омбудсман на Република България: Въпросът обаче е на какво ниво е действащото българско законодателство? Законът за храните в частта му безопасност на храните е трудно четим и трудно разбираем за редовите граждани.

Най-честите измами с храни са свързани със заблуждаването на потребителите за съставките и примесите, които съдържа даден продукт. В Комисията за защита на потребителите не липсват сигнали за имитиращи млечни продукти, които се продават като 100% натурални. Подобни злоупотреби сега най-често се наказват с глоби до 5000 лева, а в същото време оборотите на търговците са за стотици хиляди.

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите: Да се предвиди диференциране на групите храни, те да се поставят на отделни места за да може потребителите без съществено усилие да да разграничат зърното от плявата.

По време на дискусията в Пловдив производители поискаха от земеделския министър да освободи от данък добавена стойност дарителите на храни.

Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите: Няма нормативна уредба. Искаме да докараме нещата до край, за да може за идващия Великден, когато е засилен стокооборотът, да може даренията да ги правим под зоркия поглед на контрола.

Такъв е призивът и на Мая Манолова. Омбудсманът обяви, че от шести март отново започва кампанията за подкрепа на възрастни и нуждаещи се хора "Великден за всички".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Петров: Политическият елит се е превърнал в змия, захапала опашката си
Росен Петров: Политическият елит се е превърнал в змия, захапала опашката си
Бедността и демографската криза - основни теми в платформата на ДПС за изборите
Бедността и демографската криза - основни теми в платформата на ДПС за изборите