НОВИНИ

Безплатни беседи "Археология за всеки" всяка събота в Пловдив

От утре, безплатни беседи под надслов „Археология за всеки" ще организират двама млади екскурзоводи в Археологическия музей в Пловдив. Беседите ще са всяка събота. Освен да чуят интересни факти, свързани с историята на града под тепетата, посетителите могат да видят малко познати артефакти, на които обикновено не се акцентира.

bnt avatar logo
от Таня Матева
13:19, 26.04.2019
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Идеята за безплатните турове в музея e на екскурзоводите Екатерина Илиева и Любомир Мерджанов.

Любомир Мерджанов - екскурзовод в Археологически музей-Пловдив: Водейки стандартните беседи в музея към нас са задавани редица въпроси и ние всъщност осъзнахме, че нашите посетители имат голям интерес към археологията, имат много неясни моменти, свързани с нея.
Екатерина Илиева - екскурзовод в Археологически музей-Пловдив: Ето защо решихме да създадем тази инициатива под общо наименование "Археология за всеки", която представлява безплатни беседи.

Първата лекция, която изнесли, била за тайните на съкровищата в музея. Екскурзоводите разказват интересни истории за тяхното откриване. Една от тях е за уникалната тракийска шлем - маска.

Екатерина Илиева - екскурзовод в Археологически музей-Пловдив: Маската е открадната през 1995 г. като след това музеят е затворен, направен е ремонт, обаче историята има щастлив край през 2015 г. властите си свършиха работа и успяха да я върнат в музея след цели 20 години.

Екскурзоводите разказват историята на Пловдив и чрез пет предмета, изложени в музея. Един от тях е надгробна стена.

Любомир Мерджанов - екскурзовод в Археологически музей-Пловдив: Тя е интересна с това, че върху нея има триредов надпис на гръцки, като тук идеята ни е да покажем, че тракийската аристокрация основно са използвали гръцкия език в своята комуникация със съседните народи.

Другият предмет е метална икона от Средновековието на светите Константин и Елена.

Любомир Мерджанов - екскурзовод в Археологически музей-Пловдив: Под изображението имаме четириредов надпис, който всъщност представлява произволно наредени букви, които не означават нищо.

Петте предмета, както и темите на беседите ще се променят периодично.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Срив в системата на турските митници: Кошмарен трафик на ГКПП Капъкуле
​Срив в системата на турските митници: Кошмарен трафик на ГКПП "Капъкуле"
Рами Малек се снима във филм за Джеймс Бонд
Рами Малек се снима във филм за Джеймс Бонд