Безплатни изследвания по повод Световния ден на целиакията организира Лабораторията по медицинска генетика към Университетската болница “Света Марина” във Варна. Целиакията е автоимунно заболяване на тънките черва и от него страдат 1 процент от населението у нас. Единственото лечение за него е храненето без глутен.

Варна

Преди 11 години Мариана разбира, че е болна от целиакия и изключва от менюто си всички зърнени храни.

Мариана: Изведнъж трябваше да спра всички хлебни храни, всички храни с глутен и ми беше много трудно. Трябва да имаш воля и да се заемеш сериозно с този проблем.
доц. Миглена Георгиева – детски гастроентеоролог към УМБАЛ ”Света Марина”-Варна: Ако не се спазва строго, строго-подчертавам, дори няколко грама могат да опропастят диетата, пациентът продължава да има своите оплаквания, които могат да бъдат хронична диария, белези на малбсорбция, суха кожа, тънки коси, коремни болки.

Често пациентите с тази диагноза са наследствено обременени, без да знаят за това. Като майка Мариана се възползва от безплатните изследвания, за да разбере дали децата ѝ са носители на гена.

Мариана: Реших колкото по-рано се диагностицират, изследват децата, за в бъдеще ще бъде много по- лесно да се решат евентуални проблеми.
Проф. Людмила Ангелова, началник на Лабораторията по медицинска генетика - УМБАЛ ”Света Марина” - Варна: Генетичното изследване има за цел да разкрие в аванс, първа степен роднини, които са предразположени към неразграждането на глутен, за да измести тънкочревната биопсия, която е инвазивната манипулация.

Безплатните изследванията за глутенова непоносимост продължават днес и утре след предварително записване в Лабораторията по медицинска генетика в болницата “Света Марина”.