НОВИНИ

Безплатни изследвания по повод Световния ден на диабета

Стотици пациенти се възползваха от безплатни изследвания по повод Световния ден за борба с диабета в поликлиника на ВМА. В България около 10% от населението страда от диабет, заяви за БГНЕС д-р Весела Михнева, ендокринолог в Клиниката по ендокринология във Военномедицинска академия.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:43, 14.11.2016
Чете се за: 01:10 мин.
Още
безплатни изследвания повод световния ден диабета

Кампанията е насочена именно към пациенти, които не предполагат, че имат това заболяване с оглед да се превантира захарният диабет и по-скоро втори тип, който се отключва след определена възраст вследствие на нездравословен режим на хранене и неоптимална двигателна активност.

„За първите два часа около 150 души вече се изследваха. Има много голям интерес. До момента има установена вече няколко пациенти със захарен диабет, един, от които с кръвна захар 27,5, което е много висока стойност. Той, въобще не предполагаше, че има това заболяване. Изследването не е страшно, не боли. Един от пръстите на ръката се убожда и се замерва с капчица кръв на глюкомера, като след 10 секунди се появява стойността, която посочва дали има захарен диабет”, обясни д-р Михнева.

Кръвната захар трябва да бъде под 6 милимола на литър. Над 5,6 се счита за високо нормална кръвна захар. Заболяването е много сериозно, защото каквото вземе захарният диабет, не го връща. Идеята е да има превенция на усложненията. „Когато открием по-високи стойности, съветваме пациентите да обърнат внимание на състоянието си, да потърсят личния си лекар, ендокринолог и да бъдат насочени”, посочи специалистът.

„Най-общо съветваме пациентите да редуцират телесното си тегло. Коремчето, което доста от българите притежават не е така безобидно, защото посочва затлъстяване на вътрешните органи, особено на черния дроб. Винаги съветваме пациентите да отслабнат, да се хранят здравословно - с повече зеленчуци, минерална вода”, заяви д-р Весела Михнева.

Сред останалите нейни съвети са пациентите да избягват бързите въглехидрати, сладкишите, алкохола, да се движат и спортуват поне 2-3 пъти седмично, да ходят 40 минути пещ. Да се набляга на риба, варено, печено месо, скара, а не пържено или панирано. Да не гладуват - да закусват, обядват и по възможност да не се хранят след 18.00 часа.

Важно е да има хигиена на храненето. Да се избягват плодовите сокове, газираните напитки, медът и да се набляга на минерална вода и чайове. Не пропускайте хляба от менюто си, в него има много витамини от групата В, защита, а ако е пълнозърнест е полезен. Важно е и количеството, което консумират хората с оглед превенция на затлъстяването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Курумбашев става евродепутат вместо Йотова
Курумбашев става евродепутат вместо Йотова
Вятър и сняг блокира хора и пътища в Румъния (СНИМКИ)
Вятър и сняг блокира хора и пътища в Румъния (СНИМКИ)