НОВИНИ

Безплатни изследвания за ХИВ в Дупница

Около 100 души си направиха безплатни изследвания за ХИВ по време на лятната антиспин кампания в Кюстендил, Дупница и Бобов дол. Няма нови случаи на заразени с вируса хора, казаха от Регионалната здравна инспекция. Кампанията приключи днес в Дупница.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
18:10, 12.08.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Беатрис от Дупница бе сред първите, които си направиха безплатен тест. Изследването ѝ отне около 10 минути.

Беатрис Иванова: „Мисля, че това е добра кампания за всички хора, тъй като е безплатна и не виждам нищо лошо да се направи, просто за успокоение."

"Аз съм на 65 години, но викам да си проверя – няма нищо. Хората, които са по-млади, да се изследват независимо какво е, да използват предпазни средства, да няма такива заболявания."

Близо 3000 души в страната са носители на ХИВ/СПИН според официалната статистика на Министерството на здравеопазването. При 90% от новите случаи инфекцията е предадена по полов път.

Елена Андонова - Регионална здравна инспекция - Кюстендил: "На всеки 6 месеца хората в активна сексуална възраст трябва да правят такова изследване за носителство на СПИН, защото той може да бъде навсякъде около нас. Ние не знаем кой е носител и кой не."

Хората, които имат пиърсинги и татуировки, също са рискова група и трябва да се изследват, категорични са специалистите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Решението за наказанието на Дънекова ще стане ясно след месец
Решението за наказанието на Дънекова ще стане ясно след месец
  Къщи в пернишко потъват. Хората в очакване на реакция от институциите
Къщи в пернишко потъват. Хората в очакване на реакция от институциите