НОВИНИ

Безплатни изследвания за туберкулоза в Благоевград

Около 50 души са се изследвали безплатно за туберкулоза в Седмицата на отворените врати, организирана от Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания в Благоевград. Кампанията е трета за годината и има за цел да открие болни от туберкулоза от града и региона. От началото на седмицата е установен само един случай.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
17:12, 15.09.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Наблюденията на лекарите в благоевградския диспансер за лекуване на пациенти с белодробни заболявания показват, че за миналата година броят на заболелите от туберкулоза е 33-ма души, което е малко повече от средното за страната. По-често се заразяват по-бедните хора, тези, които имат проблеми с алкохола, болните от диабет и СПИН.

Д-р Петър Георгиев, директор на СБАЛПФЗ-Благоевград
„Който има познат болен от туберкулоза, който не се чувства добре от няколко месеца или 3-4 седмици или повече кашля, има температура до 37,3 - 37,4 до 37,8, изпотява се нощем болезнено, отслабнал е на тегло. Това са признаци класически на туберкулоза - да заповяда”.

Хората, които имат съмнения, че притежават тези симптоми могат да се възползват от безплатния преглед, който иначе за здравно неосигурените излиза около 30 лева.

Летиф Кордов
„Реших пак да дойда да си пусна изследването. Туй е много важно и добро за всички пациенти, за всички хора."

Безплатни изследвания в Благоевградския диспансер ще има и утре от 7:00 до 13:00 часа. А следващата кампания ще бъде през декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малките репортери при министър Кунева
Малките репортери при министър Кунева
Автобус се подпали на моста на пристанището в Сидни
Автобус се подпали на моста на пристанището в Сидни