НОВИНИ

Безплатните консултации за жертви на насилие помагат вече 20 години

Фондация "Асоциация Анимус" предлага център за възстановяване, консултиране, психотерапия и психоанализа на нуждаещите се. Всеки, който търси професионален съвет за случаи на насилие, непознати ситуации и трудова експлоатация или почувства нужда да сподели анонимно, може да се свърже с консултанти по всяко време на денонощието. След основаването, Фондацията открива гореща линия, която вчера отбеляза 20-годишен юбилей.

Мина Петрова
от Мина Петрова
08:36, 02.10.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Денонощна линия за консултации, съвети и помощ, препоръки от специалисти и безплатни сесии с психотерапевти при нужда са сред услугите предлагани във Фондация "Асоциация Анимус".

Жана Савова, координатор на Националната гореща линия за пострадали от насилие: Имаме и юридическо дежурство веднъж в седмицата - всяка сряда от 17-21 часа има юрист, който има години опит, точно с дела, свързани с домашното насилие, така че той може да даде малко повече информация кои са конкретните стъпки, процедури, по-конкретно да насочи човека, да го консултира.

Жени, жертви на домашно насилие, най-често използват горещата линия на фондацията. В България броят им е сред най-високите в Европа.

Жана Савова, координатор на Националната гореща линия за пострадали от насилие: До края на септември месец обажданията на линията общо са 1630, като 60 % от тях са свързани с домашно насилие.
Ралица Станкова, консултант: "Помагаме им с насоки, като обикновено те са в криза, инцидентът се е случил доста скоро, може същия ден даже да се случи. Най-вече им помагаме да осъзнаят това, през което минават и да могат да поговорят с някой в първия етап, в който им се случи насилието. В първия момент да помогнем на човека да събере силите си, да прецени кои са най-първите стъпки, които да предприеме от тук, нататък и най-вече да поговори с някой.
Жана Савова, координатор на Националната гореща линия за пострадали от насилие: "Също така имаме обаждания и от близки на пострадалите - членове на семействата, близки на пострадалите, понякога свидетели, примерно съседи, които чуват скандали, или хора на улицата, които виждат и се чудят как могат да помогнат.

Горещите линии на номерата - 0800 18 676 или 02/981 76 86 работят денонощно и предлагат услугите на специалисти вече 20 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъждат в Русе как да се преподава религия
Обсъждат в Русе как да се преподава религия
Британският посланик Ема Хопкинс: Искаме да останем приятели с Европейския съюз
Британският посланик Ема Хопкинс: Искаме да останем приятели с Европейския съюз