НОВИНИ

Безплатни медицински прегледи в селата в община Бобов дол

Общината в Бобов дол организира безплатни прегледи за хората в малките населени места. Медицинска сестра обикаля селата по график, като на място измерва кръвното налягане, поставя инжекции, извършва и други по-леки манипулации. Целта е хората в малките населени места да бъдат по-отговорни към здравето си и да се научат редовно да следят кръвното си налягане, защото то може да доведе до сериозни усложнения.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
17:46, 25.09.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

В село Мала фуча живеят около 120 души, предимно възрастни хора. Едва десет от тях се възползваха от безплатния преглед в кметството.

“Кръвното ми е малко височко, но като го мериш постоянно, се стресираш, по-добре така. По-добре да не го мериш. Сутрин си пия едно хапче за понижаване и това е.”

“Е, кой има проблем по-често, ама аз от време на време го мера и така горе-долу е добре.”

Медицинската сестра Катя Михайлова, която извършва прегледите в бобовдолските села разказа, че повечето хора не измерват редовно кръвното си налягане, а това е задължително, за да не се стига до сериозни усложнения.

Катя Михайлова, медицинска сестра:
„Високото кръвно налягане е показател, който довежда до тежки състояния – инфаркт и инсулт. Също хипотонията, ниското кръвно налягане, тя не е толкова опасна, но трябва да се взимат повече течности, да не се прекалява с кофеина при хипотонии.”

Около 1/4 от населението е с високо кръвно налягане. То няма общи симптоми, затова единствената превенция е редовното измерване. Нормалното артериално налягане е със стойности 120/80. Безплатните прегледи в селата от община Бобов дол продължават до края на месеца. Прегледите се извършват от 9.00 до 13.00 часа в кметствата в населените места. Графикът е публикуван на сайта на общината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел започва преговори за управляваща коалиция
Меркел започва преговори за управляваща коалиция
Мерки срещу насилието над медици
Мерки срещу насилието над медици