От 18 до 22 март ще се проведат безплатни прегледи за туберкулозa в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове на страната, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

© БГНЕС

Кампанията „Седмица на отворените врати”, която се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерството на здравеопазването, се провежда от 2009 г. Тя е финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На рисковите пациенти ще се извършват допълнителни прегледи и изследвания.

По време на проведени кампании през месеците март, юни, септември и декември 2018 г. общо анкетирани за туберкулоза са 11 751 души, като на 6 935 в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 120 лица с туберкулоза и 359 лица с латентна туберкулозна инфекция, на които е започнато лечение, уточняват от министерството.