НОВИНИ

Безплатни профилактични прегледи в детските ясли в София

Безплатни високоспециализирани прегледи за деца от яслите в София. Кампанията е на Столичната лекарска колегия и общината. Целта - ранно откриване на най-често срещаните заболявания при най-малките.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:42, 26.11.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

4-годишната Кристияна е с увеличена трета сливица. Майка ѝ разбира за проблема след преглед при специалист по уши, нос и гърло миналия месец.

Лора Христова - майка на Кристияна: Периодично я водя на профилактични прегледи в зависимост от това дали има някакви симптоми. И на ортопед съм я водила.

От следващата седмица екипи от ортопеди, очни лекари,кардиолози и други специалисти ще преглеждат около 2500 деца от яслите в София.

д-р Асен Меджидиев - председател на Столична колегия - БЛС: Когато се хванат на време се избягват оперативни лечения, избягват се увреждания на дечицата, които след това на по-голяма възраст са доста по-трудно лечими.

Първата спирка на лекарите е 35-та детска ясла. За прегледите се изисква съгласие от родителите.

Росица Василева - директор на 35 СДЯ "Вълшебство": Имахме родителска среща и ги уведомих. Всички го приеха много радушно и нямаше проблеми. В момента им събираме информирано съгласие и започваме прегледите.

Прегледите в яслите трябва да приключат през февруари следващата година.

д-р Веселин Милев - председател на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика в СОС: Оттам нататък вече ще направим план, за да можем да обхванем вече поетапно и детските градини и училищата.
Дончо Барбалов - зам.-кмет по финанси и здравеопазване на София: Безплатно за лекарите, безплатно за общината, за което трябва да благодарим на лекарите, които се включват в кампанията.

В кампанията ще участват лекари от 7 болници в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спомен за Бернардо Бертолучи
Спомен за Бернардо Бертолучи
​Тази вечер НАСА се завръща на Марс
​Тази вечер НАСА се завръща на Марс