НОВИНИ

Безплатни профилактични прегледи за карцином на млечната жлеза през октомври

Осем болници в София и още 4 в страната извършват безплатни прегледи за карцином на млечната жлеза. Инициативата се провежда за пета година, по случай световният месец за борба с рака на гърдата.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
20:08, 05.10.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Общо 12 лечебни заведения подкрепят идеята на Първа акушеро-гинекологична болница в София за организиране на безплатни прегледи, защото рака на млечната жлеза е едно от най-тежките социално значими заболявания, като ключово за лечение на болестта е ранното диагностициране.

д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на Първа САГБАЛ "Света София": Около 3500 жени в годината чуват тази най-тежка диагноза. И над 1200 си отиват ежегодно жени в една добра - както репродуктивна, така и чисто работна възраст в която са още в силите си да творят, да създават, да се грижат за децата си.

Апелът, който искат да отправят организаторите на кампанията е жените да бъдат по-отговорни към себе си, защото статистиката показва, че заболяването се подмладява. Като само 20% от новодиагностицираните пациенти са в първия и най-лек за лечение стадии. Столичната община се включва за трета година в кампанията и отделя 340 хиляди лева ежегодно за нейното финансиране.

Дончо Барбалов, заместник-кмет “Финанси и стопанска дейност”, СО: През тази година имаме рекордно голяма група - целевата група на Столичната община. Почти 10 хиляди жени, където освен учителите в училищата и детските градини са включени и жените които работят в градският транспорт.

Освен общинските служители, всички останали жени също могат да се запишат за профилактика. Безплатни прегледи ще се извършват и в градовете Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен. Графикът е достъпен в интернет на сайта на Първа САГБАЛ „Света София“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полша подкрепя България за Шенген
Полша подкрепя България за Шенген
Граждани протестираха под надслов Марш за европейско правосъдие
Граждани протестираха под надслов "Марш за европейско правосъдие"