НОВИНИ

Безплатни профилактични прегледи за пушачи от 31 май до края на годината

Безплатни профилактични прегледи за пушачи в София, Благоевград и Враца. Кампанията стартира на 31-ви май и ще продължи до края на годината. Целта е ранно откриване на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), известна като болестта на пушачите.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:02, 19.05.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Много от пушачите са сменили обикновените цигари с бездимни, а това притеснява пулмолозите.

Д-р София Ангелова, председател на Сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробни болести": Има независими изследвания, които показват, че съдържанието на токсичните вещества в бездимната цигара е толкова, колкото в обикновената цигара.

Въпреки че научни доказателства за ефекта от бездимните цигари няма, пулмолозите са категорични.

Д-р София Ангелова, председател на Сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробни болести": Щом се приемат химически вещества, токсични вещества се вдишват в белите дробове, те вредят.

Лекарите призовават всички пушачи и близките им да изследват белите си дробове по време на кампанията за безплатни прегледи в София, Благоевград и Враца.

Д-р София Ангелова, председател на Сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробни болести": За да улавяме, диагностицираме рано и да започнем ранно лечение на ХОББ.

Болестта на пушача е третата причина за смърт в света.

;

В София прегледите ще се провеждат във Втора градска болница.

Д-р Стефан Узунов, директор на Втора МБАЛ - София: Цялостната дейност ще бъде във физиатричната ни диспансерна част на болницата.

В района ще се мери и чистотата на въздуха.

Д-р Александър Симидчиев, председател на Сдружение "Въздух за здраве": Замърсяването в столицата ни се равнява на изпушването на между 1 и 3 цигари дневно от всеки човек, който живее на територията на града.

От утре желаещите могат да си запишат час на сайта www.healthedu.eu и телефон 070010126 - всеки делник между 10 и 16 ч. В София прегледите започват на 31 май, във Враца на 13 юни, а в Благоевград на 21 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екип на БНТ посети Центъра за обучение на астронавти в Кьолн
Екип на БНТ посети Центъра за обучение на астронавти в Кьолн
Портрет и две литографии на Стефан Стамболов бяха дарени на НИМ
Портрет и две литографии на Стефан Стамболов бяха дарени на НИМ