Здравното министерство осигури безплатни противогрипни ваксини за хората над 65 години. Тази година програмата ще обхване около 10% от възрастните.

Предвижда се постепенно до 2022-ра година да бъдат обхванати 25%. Лични лекари обаче споделят, че са затруднени, защото все още няма ясни критерии на кои хора да поставят безплатни ваксини.

Според статистиката около 2% от населението у нас се имунизира срещу грип. 63-годишната Добринка Добрева боледува всяка година Не се имунизира, защото няма пари за ваксина.

Добринка Добрева: "Бронхопневмонии даже правя. Майка ми също не се ваксинира. Тя е на 1 мижава песния, която не стига."

В поледните години майката на Добринка получавала тежки услжнеия след грипа. Те могат да се избегнат ако се имуизира. За първи път здравното министерство осигурява безлатни ваксини за 10% от хората над 65 години.

Гергана Николова - общопрактикуващ лекар: "При 500 пациенти мои аз не мога да имунизирам 50."
Добринка Добрева: "Не е справедливо. Зашо на едни ще се ваксинират други не".

Личните лекари се надяват, че ще има ясни медицински критерии кой подлежи на безплатна имунизация.

Гергана Николова - общопрактикуващ лекар: "Нека МЗ и НЗОК изработят критерии, за да няма скандали, няма разправии и най-малкото етични норми да бъдат нарушени в кабинета."

От здравното министерство съобщиха, че личните лекари ще получат указания за принципа, по който ще се поставят безплатните ваксини. Имуниациите започват през откомври. Жертвите на грипа в ЕС са около 40-хиляди годишно. У нас в периода 2007-ма 2017-та след пневмонии са починали над 16 хиляди души. Повечето от тях са над 60-годишна възраст. Противогрипната ваксина намалява с 80% смърните случаи при хора в напреднала възраст.