Над 1 милион евро в продължение на 8 години ще инвестира в система за отдаване на велосипеди под наем фирмата концесионер по проекта на Столичната община. Изпълнителят ще разполага с 6 месеца гратисен период за изграждането на инфраструктурата и набавянето на велосипедите.

София

От четиримата участници в търга Общината е избрала този с предложението за най-кратък срок на концесията - 8 години и достъп до велосипедите по няколко различни канала - по телефона чрез мобилно приложение, през сайт в Интернет и с абонаментни карти.

Зафир Зарков, общински съветник
Трябва да се търси интеграция на картите за градския транспорт, по възможност да имат те опцията да предоставят тази възможност да се ползват велосипедите.“

Ако в четвъртък СОС одобри концесията, ще бъдат изградени 33 т.нар. велообменни станции и ще се доставят над 400 велосипеда. За да се избегне изчезването им ще бъдат монтирани джипиеси и движението им ще се следи. Първият половин час от използването ще е безплатно, а след това цената ще расте от 1 лев за следващия час до максимум 2 лева на час.

Зафир Зарков, общински съветник
На практика това гарантира, когато иска да се предвижи човек между 2 най-отдалечени обменни станции - половин час е достатъчно време, за да се предвижи човек абсолютно безплатно.“

Концесионерът ще може да печели от рекламните елементи, които ще отдава под наем. За това обаче ще плаща на Общината годишна такса, на обща стойност 700 хиляди евро за 8 години.