Повече безплатни винетки за хора с увреждания в Благоевград предвиждат да раздадат през 2016-а от Дирекция Социално подпомагане в сравнение с миналата година. Това се дължи на увеличаващия се брой хора с над 50% инвалидност. Документите за получаване на новите стикери вече се приемат, а новите винетки могат да се получават всеки петък.

Благоевград

Пламен Панчев продава вестници на пазара в Благоевград. Има право на безплатна винетка за личния си автомобил, откакто съществува това удобство за хората с увреждания, защото има над 50% инвалидност. За да получи заветния стикер трябва да отговаря на редица условия.

"Колата да бъде до 2 хиляди кубика, мисля и да е мощност до 100 кс. Освен това трябва да имам издаден документ от ТЕЛК. Имам приятели, които имат проблем с получаване на винетка, защото старите дизели те са от 2 хиляди кубика нагоре и те трудно попадат, въпреки че мощността е много малка", разказа той.
„Изискванията за автомобила са, разбира се, той да бъде лек автомобил, да не бъде товарен, да не бъде регистриран като такси, каквито случаи сме имали", обясни Емилия Халилова - Дирекция „Социално подпомагане“ – Благоевград.

От дирекция "Социално подпомагане" в Благоевград ни обясниха, че изискванията за автомобила са специално определени, за да няма злоупотреби.