НОВИНИ

Ще обучават безплатно деца на информационни технологии в Бургас

В Бургас започна пилотно обучение по информационни технологии за 6-годишните. 300 деца вече ще използват таблети в ежедневните си занимания, като по този начин ще надграждат образователните стандарти в крак с времето.

bnt avatar logo
от Мария Салабашева
18:10, 13.10.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Часът по математика бе избран за нагледна демонстрация на новите технологии. С помощта на интерактивна дъска учителката постави задачи, съобразени с възрастта и развитието на децата. Те, от своя страна, се справиха с различните цветови и фигуративни комбинации буквално за секунди.

Оказа се обаче, че първоначално родителите не са приели с възторг компютърното обучение. Много от тях са разкритикували нововъведението с аргумента, че у дома правят всичко възможно да крият от децата си таблетите, а в градината свободно им ги дават.

Анна Кулева - преподавател в детска градина "Звездица Зорница": Децата сами разбраха, че таблетът може да бъде не само за игра, но и за работа и това го приеха много добре.
Доц. Румяна Папанчева - ръководител на проекта, преподавател в университет "Проф д-р Асен Златаров": Задължително трябва да имаме интегриране на технологии в учебния процес, защото това вече е ново поколение дигитални деца, които търсят това нещо.

Не всички 6-годишни обаче са пристрастени към таблета заради игрите.

Лора: Аз и вкъщи имам и много често аз не го ползвам за игри, а го ползвам за учене.

Въпрос: Мама и татко крият ли понякога таблета от теб?

Лора: Не.

Идеята за въвеждането на компютърно обучение в подготвителните групи е на кмета Димитър Николов. Миналата година по негово настояване 6-годишните в Бургас започнаха и изучаването на английски език.

Димитър Николов - кмет на община Бургас: Ако това се окаже приемливо за родителите и за ръководния екип на детската градина, продължаваме с всички групи. Така че постепенно упорито напред.

Все пак, за да няма изкушени към игрите, учебните таблети не са свързани с интернет. Заниманията с тях пък ще са ограничени в рамките на 15 минути, като ще се комбинират със стандартни образователни ситуации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топлофикация - Пловдив е в готовност да стартира отоплителния сезон
Топлофикация - Пловдив е в готовност да стартира отоплителния сезон
Почина сценографът Мария Велева - Карадимова
Почина сценографът Мария Велева - Карадимова