НОВИНИ

Безплатно ски обучение за деца от 1-ви до 4-ти клас на Витоша

1000 деца от София ще получат първите си професионални ски уроци безплатно. Обучението по Националната програма "Научи се да караш ски" на Българската федерация по ски и Министерството на младежта и спорта започна днес на пистите на Витоша. От 9 години насам инициативата дава възможност на учениците от 1-ви до 4-ти клас да придобият умения в зимните ни курорти в рамките на 4-дневен курс. Проектът има за цел да допринесе за развитието на зимните спортове в България и да мотивира учениците да спортуват.

Яна Тодорова
от Яна Тодорова Владимир Христовски
19:23, 23.01.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Под зоркото око на 50 професионални ски инструктори 250 деца между 7 и 10 години днес направиха първите си спускания по пистите на Витоша. 8-годишният Деян е ученик в 35-о училище в столичния квартал Лозенец. Благодарение на обучението той се качва за пръв път на ски.

"И харесва ли ти?"

Деян
"Да, много."

"С мама и тати ходите ли на ски често?"

Деян
"Не."

Голяма част от учениците са начинаещи като Деян, но само след няколко часа на пистата вече са по-уверени във възможностите си.

"А трудно ли се карат?

Митко
"Ами ако се научиш е лесно."
Радослав Пеев - "Витоша ски"
"Всеки от учениците заявява какво е неговото ниво, така че неговият учител знае още от първия ден на коя писта да го заведе, така че да бъде подходяща за неговите умения и той да използва ползотворно тези 4 дни, за да научи нови и нови неща в ски техниката."

За това време децата се научват на основни и много ценни умения.

Мартин Гугин - ски инструктор
"Ходене, малки спускания с малки елементи, които изпълняваме за всеки прохождащ, до края могат да стигнат до лифта или до влека, зависи от кондицията на всяко дете."

През изминалите 9 години по програмата са обучени близо 2/3 от децата в София. Всяка година от регионалното управление по образование избират различни училища, така че всички деца от 1-ви до 4-ти клас да преминат през това начално обучение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предизвикателството военен пилот – главнокомандващ на българската армия
Предизвикателството военен пилот – главнокомандващ на българската армия
Съдът в Гърция решава в четвъртък за екстрадицията на турските пилоти
Съдът в Гърция решава в четвъртък за екстрадицията на турските пилоти