НОВИНИ

Безпокойство от брекзита и в Латинска Америка

Анализатори оценяват, че сривът на световните борси, предизвикан от изненадващото решение за брекзит, е унищожил пазарна стойност в размер на около 5 милиарда долара. Тази ситуация предизвика загриженост в редица държави по света, включително в Латинска Америка.

Фани Аронова
от Фани Аронова
11:51, 25.06.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Властите в някои латиноамерикански държави обявиха, че очакват британското решение за напускане на ЕС да окаже сериозно влияние върху финансовите пазари и съответно икономиките. Финансовият министър на Мексико обяви на специална пресконференция, че в отговор на създалата се финансова несигурност правителството е решило да съкрати публичните разходи в размер на 1 млрд. и 600 млн. долара.

Луис Видегарей, финансов министър на Мексико: "Мексиканското правителство осигури 100% от финансовите нужди до края на годината. Важно е да кажем това, когато обстановката на финансовите пазари е несигурна и сложна.
;

В Мексико смятат, че ситуацията около брекзита ще има умерено влияние върху икономиката на страната. В Перу редица конгресмени изразиха безпокойство, че изборът на британците може да предизвика цялостна нестабилност, не само на европейския континент.

Омар Кехаде, конгресмен: "Мисля, че брекзитът ще предизвика ефекта на доминото. Шотландия ще поиска да напусне Обединеното кралство, както поискаха вече на референдума. Северна Ирландия ще поиска същото".

Редица перуански конгресмени изразиха опасения от сериозни последици в световен мащаб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийската стокова борса на 25 години
Софийската стокова борса на 25 години
Да спечелиш джакпота от тотото с 85 стотинки
Да спечелиш джакпота от тотото с 85 стотинки