НОВИНИ

Безпрецедентна подкрепа за Ердоган - 5 милиона се събраха на последния митинг

Безпрецедентна подкрепа за турския президент Ердоган и ключови послания за бъдещето на страната - така протече заключителния от серията митинги, организирани от управляващата Партия на справедливостта и развитието след неуспешния преврат на 15 юли. По време на т.нар. "Голяма среща на демокрацията" турският президент Ердоган за пореден път се обяви за връщане на смъртното наказание в страната.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:27, 08.08.2016
Чете се за: 01:26 мин.
По света

1 милион души на площад "Йеникапъ" и още 4 милиона по улиците на Истанбул. Море от червени знамена и плакати с образа на Eрдоган. Поддръжниците - с ленти на главата, с името на турския президент и плакати с надпис "Ердоган, ти си дар от Бога" и "Нареди ни да умрем и ние ще го направим."

Безпрецедентният съвместен митинг на доскорошни политически опоненти започна с молитва и продължи с речи на лидерите на опозицията - Народнорепубликанската партия и националистите - Кълъчдароглу и Бахчели. Покана за участие не получи прокюрдската Демократична партия на народите. Акцент в речта на президента Ердоган беше идеята за връщане на смъртната присъда.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Никой не може да подчини тази нация. Изправяме се пред вас - управляващи и опозиция и ви заявяваме следното - вие сте тези, които имат последната дума. Ако пожелаете смъртното наказание да се върне, ние ще го направим. Ако парламентът гласува решението, аз ще дам своето съгласие. Смъртна присъда има в САЩ, в Китай, Япония и на други места. Ние я отхвърлихме през 84-та, но ако вие - хората пожелаете да я върнем, това ще стане.

Повече от 18 хиляди са задържаните и арестуваните във връзка с опита за преврат. В едно от редките си публични изказвания началникът на Генералния щаб на армията отправи закана към участниците в метежа.

Ген. Хулуси Акар, началник на Генералния щаб на армията: Предателите, които извършиха този позорен акт срещу нашата република, срещу турския народ и които засрамиха нашата армия, ще бъдат наказани по най-строгия начин. Никой не бива да се съмнява в това.

Митингът се предаваше на живо по държавната телевизия, излъчваше се и на видеостени във всички 81 области в страната. Поддръжници на турската власт се събраха и пред Белия дом във Вашингтон, както и в Сърбия, а Ердоган възропта срещу забраната на германските власти да направи видеообръщение към свои привърженици във федералната република. Не недоволството на турския президент, а посоката, в която Анкара е поела, притесни Берлин.

Зигмар Габриел, вицеканцлер на Германия: Ако върнат смъртната присъда, ще нарушат една от ключовите точки в европейската харта за правата на човека, което на практика прави преговорите за членство безсмислени.

На фона на европейските критики, от Анкара дойде и предупреждение, че споразумението за бежанците може и да пропадне, ако Брюксел не спази своята част от сделката. В интервю за френски вестник, Ердоган отбелязва, че ако визите за турски граждани не отпаднат, е много вероятно Турция да спре да приема мигранти. Той критикува и начина, по който Вашингтон и европейските лидери са отговорили на опита за преврат, като по думите му, турският народ е бил изоставен от Запада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонти блокираха Пловдив
Ремонти блокираха Пловдив
Студенти от Пловдив осигуряват стипендии на ученици
Студенти от Пловдив осигуряват стипендии на ученици