Безпрецедентно наказание за Русия заради системни на рушения на антидопинговите правила в спорта. Страната получи 4-годишна забрана да участва в големи международни състезания, включително Летните Олимпийски игри в Токио през 2020 и Зимната олимпиада в Пекин две години по-късно. Решението беше взето единодушно от изпълнителния комитет на Международната антидопингова агенция в Лозана.

По темата в студиото на "Сутрешен блок" говори адвокатът по спортно право Радостин Василев. Вижте във видеото.

Радостин Василев, адвокат по спортно право: Определено това в световен мащаб е един от най-големите скандали, тъй като досега на национално равнище никога не се е случвало цяла държава да бъде отстранена от световния спорт за толкова дълъг период от време.

Според проверките твърде вероятна е държавната намеса в допинга. Държавата е помагала по някакъв начин, прикривала, каза той.

Радостин Василев, адвокат по спортно право: След решението от вчера, което между другото се основава на един доста сериозен доклад на тази комисия за преглед на съответствията, изпълнителният комитет на УАДА наказва Русия именно по този доклад. Той установява намеси в компютърната система на лабораторията в Москва от страна на представители на тази лаборатория, лекари, компютърни специалисти, които променят базата данни, т.е. те сменят проби,те променят дори съобщения в самата система.