НОВИНИ

Безработицата в Благоевградска област през месец юни намалява

С 3% е намаляла безработицата в Благоевградска област за първите шест месеца от тази година. Това отчитат от Бюрото по труда в областния град. Според данните, хората, които са били без работа през юни тази година и са регистрирани в Бюрата по труда в областта са с 4000 души по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Регистрираните в Бюрата по труда в Благоевградска област са около 15 хиляди души.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Спаско Попхристов
18:00, 26.07.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Най-много хора за работа в Благоевградска област се търсят в преработващата промишленост, търговията, хотелиерството и ресторантьорството, строителството и транспорта. Заявените от работодатели свободни работни места са около 1 300. Мартин Достунски е на 23 години, днес той се регистрира за първи път в трудовата борса в града. Казва, че младите хора в Благоевград намират работа предимно в ресторантите и нощните клубове в града като обслужващ персонал.

Мартин Достунски:
“По кафетата-сервитьори, бармани в дискотеки и излизат като цяло навънка в чужбина. Повечето ми приятели са навън.”

Хората, които работят на трудов договор в частния сектор, но нямат висше образование и тази година ще имат възможност да се запишат в предлаганите чрез Агенцията по заетостта курсове за допълнително обучение и професионална квалификация по проекта “Ваучери за заети лица”.

Станислава Поповска, директор на Регионалната дирекция по заетостта в Благоевград:
“Най-различни са вътрешни и международни пътнически превози, товари, фризьори. Много различни са специалностите в зависимост от това кой какво е избрал да учи.”

Най-много са желаещите да изучават чужд език, след това работещите са предпочели да се включат в курсове за подобряване на уменията си за работа с компютър и софтуерни програми. От тази година обаче желаещите ще трябва да доплащат 15% от стойността на избрания от тях курс. Обученията се очаква да започнат в средата на август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителствата на България и Македония одобриха Договора за добросъседство
Правителствата на България и Македония одобриха Договора за добросъседство
Изменя се решението на МС относно участието в мисията на НАТО в Афганистан
Изменя се решението на МС относно участието в мисията на НАТО в Афганистан