В девет области на страната започва обучението на безработни младежи, които след седеммесечен курс ще получат правоспособност да работят като парамедици. Те ще бъдат назначени към спешните центрове за срок от шест месеца. Така не само ще се намали...

В девет области на страната започва обучението на безработни младежи, които след седеммесечен курс ще получат правоспособност да работят като парамедици. Те ще бъдат назначени към спешните центрове за срок от шест месеца. Така не само ще се намали дефицитът на лекари в спешната помощ, а ще се осигури трудова заетост на младите хора до 29 години.

В спешния център в Пловдив работят 23 спешни екипа. Те обслужват близо 25 000 хиляди души годишно. Според директора на центъра д-р Иван Стойнов в следващите години около 100 парамедици могат да бъдат назначени на щат .

"Парамедикът освен че ще управлява линейката, той ще бъде помощник на екипа при оказването на спешна медицинска помощ, а в новия стандарт по спешна медицина ще има чисто парамедицински екипи. Когато са добре обучени, те работят по алгоритми и могат да се справят доста добре в такива ситуации с травматизъм, с ПТП-та. Но те могат да работят не само в центровете за спешна помощ, но и в спешните отделения", каза д-р Иван Стойнов – директор на Центъра за спешна медицинска помощ - Пловдив.

Габриела Ломска от Ивайловград би станала парамедик.

"Бях доброволец четири години в Червения кръст и това може би ще ми даде добра основа, за да бъда парамедик. По принцип самият човек трябва да е хуманен, да му харесва това да помага на хоратат. Би трябвало да получават добро заплащане, защото те спасяват човешки животи", коментира тя.

Габи обаче не отговаря на критериите на програмата „Активни”, финансирана от европейския социален фонд. По нея право на обучение имат младежи до 29 години, които в момента не учат и не работят. По време на обучението те ще получават и дневна стипендия.

"Имаме заявки от млади хора от Петрич, от Горна Оряховица, от Плевен, които са готови да променят своята адресна регистрация, да си намерят тук квартира, само и само да участват в курсовете", обясни Христина Асенова – неправителствена организация „Международен алианс за развитие".

Преди да започне същинското обучение в акредитирани центрове, психолог ще оцени техните личните качества на кандидатите. Програмата ще продължи до 2020-та година, а по нея ще бъдат обучени над 1000 човека.