"Жълтите жилетки" отново протестираха във Франция, но не се стигна до прояви на вандализъм. Това е 12-тата събота на недоволство на движението. Митингът в Париж премина като "шествие на ранените". Вижте повече от предава кореспондента на БНР Юлия Талева.

Студът не можа да скове гнева на "жълтите жилетки" днес: около 13800 са протестирали в Париж, според независимия кабинет за преброяване "Окюренс".

На Площада на Републиката отново избухнаха безредици и сблъсъци с полицията, въпреки че днешното шествие беше за осъждане на насилието.

Над 1000 са пострадалите в демонстрациите досега, имаше и случаи на откъснати ръце и увредени очи, което се виждаше от превръзките, истински или символични, в първите редици на шествието.

Протестиращите осъдиха особено остро употребата на боеприпаси "флашбол" и оглушителни гранати от полицията.

Ерик Друе, водещ представител на"Жълтите жилетки": Опитваме се да покажем и говорим най-вече за всички ранени от началото на движението, ранени които правителството се опитва да скрие, защото вие не чувате за тях в новините. Те не получиха подкрепа или извинение от държавата.

Днес 60 френски адвокати също излязоха с писмо срещу несъразмерните според тях съдебни санкции срещу някои задържани демонстранти.

Ако нямаше насилие, нямаше да има и такава ответна реакция - така в Туитър оправда действията на полицията френският вътрешен министър Кристоф Кастанер.

Около 5000 "жълти жилетки" се събраха и във Валанс, избран за втори център на днешните протестни действия.

"Жълтите жилетки" излязоха на пореден съботен протест в Париж

"Жълтите жилетки" излязоха на пореден съботен протест в Париж

Няколко хиляди "жълти жилетки" излязоха за 12-та поредна събота по улиците на Париж. Този път демонстрацията беше обявена като "бял марш" в подкрепа н...