НОВИНИ

Протести в Каталуния заради ареста на Пучдемон

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон ще застане днес пред съдия, след като бе задържан по силата на европейска заповед в Германия. Арестът му предизвика протести и безредици в Каталуния.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:35, 26.03.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Хората излязоха на протест по улиците на Барселона снощи след ареста вчера на бившия каталунски сепаратистки лидер Карлес Пучдемон в Германия, предаде ДПА. Полицията даде предупредителни изстрели във въздуха и използва палки срещу протестиращите, които замеряха полицаите с бутилки, яйца, метални предмети и отпадъци. Протестно шествие премина от представителството на Европейската комисия до германското консулство. Ранени бяха над 50 души, включително осем полицаи, четирима души бяха арестувани.По-рано протестиращи блокираха движението по главни пътища в Североизточна Испания.

Междувременно днес задържаният Карлес Пучдемон предстои да се изправи пред съд в в провинция Шлезвиг-Холщайн. Големият въпрос сега е ще бъде ли екстрадиран той в Испания. Според неговия адвокат обаче това няма да се случи.

Жауме Алонсо-Куевияс, адвокат на Карлес Пучдемон: Не, не мисля, че Пучдемон ще бъде екстрадиран. Изправени сме пред абсолютно необичайна ситуация и дори ние, експертите, нямаме опит в тази материя, но при всички случаи действащите правила в Брюксел и Германия са сходни. Ще има първа процедура, по време на която ще се реши дали той ще остане в ареста, или ще бъде задължен периодически да се явява в полицията. След това ще започне същинската процедура, както се случи през ноември и декември в Брюксел, но каквото и да е решението на съдията, то подлежи на обжалване.

Пучдемон възнамерява да поиска политическо убежище в Германия, твърди в. "Килер нахрихтен" Ако той действително подаде такава молба, тя ще бъде разглеждана от агенцията за миграцията, заяви представител на министерството на вътрешните работи на провинция Шлезвиг-Холщайн. Дори и тогава обаче шансовете на Пучдемон да получи убежище са малки, тъй като европейската заповед за арест като правило има приоритет пред подобна молба, отбелязва вестникът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Расте броят на жертвите от пожара в Сибир
Расте броят на жертвите от пожара в Сибир
Официално посещение на президента на Словения
Официално посещение на президента на Словения