НОВИНИ

След изказването на Тръмп: Безредици в Стокхолм все пак се случиха

Масови безредици избухнаха късно снощи в предградие на Стокхолм, населено предимно с имигранти. Резултатът - запалени автомобили, изпочупени витрини на магазини и ресторанти и ранен от хвърлен камък полицай. Размириците са факт само два дни след като президентът на Съединените щати Доналд Тръмп разбуни духовете с думи за Швеция и неслучил се към този момент инцидент там с имигранти мюсюлмани.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:32, 21.02.2017
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Поне 30 маскирани младежи влязоха в схватка с органите на реда в северното стокхолмско предградие Ринкебю. Полицията твърди, че това е станало след арест за наркотрафик. Униформен е стрелял със служебното си оръжие. И изстрелът не е бил предупредителен, но куршумът не е засегнал никого.

Близо 91 процента от 60-те хиляди жители на Ринкебю са имигранти първо или второ поколение. Предградието носи прозвището Малкия Могадишу - заради голямата сомалийска общност, установила се там години преди мигрантската вълна от Сирия и Ирак.

Броени часове преди събитията в Ринкебю Доналд Тръмп не само не оттегли скандализиралите шведските политици твърдения за имигрантския ѝ проблем, но и ги използва в туитър, за да продължи словесната си битка с, както той се изразява, "фалшивите традиционни медии".

;

А един от полицаите, интервюирани от телевизионния канал "Фокс нюз", на който Тръмп се позова за твърденията си за Швеция, заяви, че отговорите му са били манипулирани.

Андерс Йорансон, главен инспектор от шведската полиция: "Президентът на Съединените щати разполага с едно от най-добрите разузнавания в света, а се информира от "Фокс нюз". Пълна лудост! Интервюто беше за организираната престъпност и престъпните групировки, а не за имиграцията".

Отговорът на премиера Стефан Льовен беше сдържан - че Швеция, както много други страни, е изправена пред предизвикателството на 65-те милиона бежанци по цял свят. Бившият външен министър Карл Билд обаче не беше толкова дипломатичен.

Карл Билд, бивш външен министър на Швеция: "Американските президенти обикновено са най-информираните хора в света. Но този явно не е. Думите му обаче се възприемат сериозно и би трябвало да се основават на факти. А това беше фалшива новина от президента на Съединените щати".

Властите в Стокхолм тепърва ще установяват дали безредиците в Ринкебю са резултат от организирана престъпност или имат нещо общо с думите на Тръмп и реакциите на шведските политици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Турция започна процес за убийството на сержант, станал герой в нощта на метежа
В Турция започна процес за убийството на сержант, станал герой в нощта на метежа
Във Варна ще обучават медици за армията
Във Варна ще обучават медици за армията