НОВИНИ

Безстопанствените коне по улиците на Дупница създават опасност от катастрофи

Най-малко по 5 сигнала за безстопанствени коне, които унищожават селскостопанска продукция и създават предпоставки за катастрофи, постъпват в общината в Дупница всеки ден. За да се справят с проблема от кметското ръководство взеха решение да се изгради временен приют, в който ще бъдат прибирани животни, пуснати свободно да пашуват на територията на общината.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Станислава Христова
20:46, 08.11.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Село Бистрица се намира на по-малко от 5 километра от общинския център Дупница. Всеки ден десетки жители пътуват до града на работа или на училище. Повечето от тях казват, че преминават по краткия път със страх, защото пред колите им може внезапно да изскочи кон. Катастрофи заради едрите животни стават редовно.

Здравка, жител на село Бистрица: Идваме отдолу ждребето се хвърля върху едно такси пред нас, момчето как остана живо! Ждречбето се простре, никой не го търси жребето защото че знаят стопанина.
Пламен Ачов, таксиметров шофьор: Това е безобразие, това е всяка сутрин като взимаме клиенти от тук, аз имам два случая за малко да се блъсна в конете.

Проблемът с пуснатите без надзор коне в община Дупница съществува от много години.

Крум Милев, зам.-кмет на община Дупница: Ние не можем да ги санкционираме, защото не всички коне на собствениците имат ушни марки, ние когато ги хванем собствениците не си признават че са техни конете. И ние няма кой да санкционираме.

Въпреки че са правени срещи със собственици на животни резултат няма признават от общината. Сега от там са взели решение да изградят приют, в който ще прибират безстопанствените животни и ако до три дни не бъдат потърсени общината ще има право да ги продава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кулинарен фестивал в Генерал Тошево
Кулинарен фестивал в Генерал Тошево
Тържествена литургия за Архангеловден в храм „Св. Архангел Михаил“ в Клисура
Тържествена литургия за Архангеловден в храм „Св. Архангел Михаил“ в Клисура