Безводие мъчи жителите на популярното пернишко село Рударци. От години хората са на воден режим и никога не знаят кога ще бъде пусната. Каква е причината и ще се намери ли проблемът - вижте в следващия репортаж. Хората в селото вече са свикнали с...

Безводие мъчи жителите на популярното пернишко село Рударци. От години хората са на воден режим и никога не знаят кога ще бъде пусната. Каква е причината и ще се намери ли проблемът - вижте в следващия репортаж.

Хората в селото вече са свикнали с безводието. Не приемат положението, но са притиснати от обстоятелствата. Тези които не могат да издържат, продават имотите. Влизаме в къщата на 62-годишната Иванка Петкова. Жената ни посреща с пълна мивка с мръсни чинии, защото от три дни не може да ги измие.

Иванка Петкова, жител на с. Рударци: "В момента ме принуждават да живея като първобитен човек. Да излеза навън да си налея вода от бидоните, да се поливам и т.н. Това нещо не го желая."

Заради честите спирания на водата жената сменя три пъти бойлера си. Най-големият проблем за хората обаче остава неизвестността кога ще дойде водата.

Иванка Йорданова, жител на с. Рударци: "Най-лошото е, че нямаме никаква информация. Пускат я от време на време, но това е спорадично. Ние най-накрая сложихме хидрофор. Това спасява положението."

Потърсихме кмета на Рударци Богдан Богданов, който призна за проблема. Той обясни, че сегашният водопровод може да обслужи нуждите на 800 души, а в момента селото е с 2300 къщи. Постоянно живеещите там са над 6000 души, като през лятото броят им нараства в пъти заради вилната зона. Така водопроводната мрежа не може да поеме повишената консумация на вода.

Проблемите обаче не свършват до тук.

Богдан Богданов, кмет на село Рударци: "Като са правили реконструкция на водопроводната мрежа са направили едно стеснение на около 100-тина метра от водопровода."

Кметът обеща още този месец проблемът със стеснението да бъде отстранен, което ще облекчи донякъде положението. Според Богданов обаче част от причините да пресъхват чешмите във високите части на селото са и незаконните отклонения, както и поливането на градините с питейна вода. Затова кметът вижда окончателно решение на проблема като се подмени водопроводът. През 2012 година е имало разработен проект за изграждане на канализация и водопровод на селото, но не е получил финансиране. Надява се проектът да бъде реализиран през новия програмен период, за да може жителите на Рударци да имат течаща и питейна вода целогодишно.