НОВИНИ

Библиотека с произведения на варненски автори създават писатели от морския град

Писатели от Варна се обединяват около идеята да създадат библиотека “Варненско слово”, посветена на авторите, които са живели и творили в морския град. За да стане това възможно, а и за да привлекат повече хора към идеята, писателите обявяват кампания за събиране на такива книги.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
13:00, 17.05.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Кампанията е част от тазгодишното издание на Нощта на музеите и галериите във Варна, а всички желаещи да дарят книга, могат да го направят в Дома на писателя на ул. Крали Марко 11. Заглавията ще бъдат описани и публикувани онлайн.

Мариан Желев, Сдружение на писателите Варна: Понякога ми става неудобно да не знам къде да открия варненски автор или да не знам нечие име на варненски автор, който като го прочета, после си казвам “това е чудесен автор и искам да продължавам да го чета”. Като се влезе в един музей за варненска история, да речем, има варненски снимки, варненски артефакти, така е хубаво да има една варненска библиотека, наред с всички библиотеки, които съществуват за българска и световна литература.

Това е начин и Домът на писателя да се превърне в притегателен център, където варненци и гостите на града да могат да преживеят културния и литературен живот на морската столица.

Мариан Желев, Сдружение на писателите Варна: Човек се чувства малко по-горд като гражданин, пък и нашата идея е не само да създадем такава библиотека, но и след време да ги каним самите автори, които са част от тази библиотека и продължават да пишат. Да ги каним на четения, срещи с публика, с читатели, горе в салона. Имаме прекрасен салон, където могат да гостуват със своите книги.

От сдружението са убедени в успеха на каузата си. Дават за пример свободните градски библиотеки, които се радват на голям интерес от страна на Варненци. Надяват се инициативата да стане повод варненските писатели и поети да се обединят, да започнат по-активно да се срещат един с дру и да обменят идеи. А това несъмнено би довело до повишаване качеството на литературата, която се създава в града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ показва уникалните постижения на Боян Петров в три документални филма
БНТ показва уникалните постижения на Боян Петров в три документални филма
Европейските лидери написаха своите послания на кирилица
Европейските лидери написаха своите послания на кирилица