130 години от създаването на Библиотеката на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха отбелязани днес. Библиотеката е открита само дни след откриването на самия Университет - на 29 октомври 1888 година. Честването ще продължи и утре и е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

Библиотеката на Софийския университет е втората по големина в страната след Националната. Тя притежава фонд от 2,620 млн. книги. Сред тях са и изключително ценни издания от 19 и 20 век, най-вече научни монографии.

доц. Анна Ангелова, директор на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“: Около 24 000 студенти годишно са регистрирани като читатели, всеки чете, но като че ли най- много четат студентите юристи и от хуманитарните специалности, които са тясно свързани с книгата.

„Сградата с лъвовете“, която всички познаваме, пък е открита през 1934 г. и е по проект на големите български архитекти Васильов и Цолов. Днес ректорът проф. Анастас Герджиков отбеляза важността на библиотекарската професия.

проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“: Гьоте, братя Грим, Хьолдерлин и дори Казанова, но и много други хора, най- големите имена от този от този важен за световната култура период като Лайбниц, Лесинг и Винкелман са били ваши колеги.
© БНТ

Проф. Герджиков награди и две дългогодишни библиотекарки. Славка Шопова е историк по образование, на 91 години. Общо 60 години работи в библиотеката, като 30 от тях - след пенсия.

Славка Шопова, библиотекар: Това беше най-хубавата професия, аз никога не съм съжалявала, че не съм работила по първата си специалност, даже имаше един преподавател, който казваше „Това е магията на книгите, за това сте останала толкова дълго в библиотеката“.

Годишнината се отбелязва и с изложба - уникалната сграда на библиотеката през обектива на двама фотографи и с разлика повече от 80 години.