НОВИНИ

Биг Бен на 160 години

Един от символите на Лондон - часовникът на кулата "Елизабет", известен като Биг Бен - днес става на 160 години. Юбилеят обаче ще бъде отбелязан в мълчание, защото втора поредна година забележителността се ремонтира. В срок ли върви ремонтът и кога отново ще се чуе емблематичният звън на Биг Бен - вижте отговорите във видеото.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:57, 11.07.2019
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Вместо мелодичен звън, от Биг Бен се чува шум от активната работа на реставратоирте. Скеле обгръща 96-метровата кула "Елизабет" от всички страни. Вътре кипи трескав труд - всички елементи на и около циферблатите се свалят, освежават и връщат на място.

Според ръководителя на проекта работата върви по график, но не липсват изненади и предизвикателства.

Адам Ватробски, архитект: В уникално здание като това, което е част от Световното културно наследство, се откриват неочаквани неща, едва след като започне работата по него. Това се случи с покрива - нямаше как да разберем, докато не започнахме с ремонта на покрива. А това стана възможно след изграждането на скелето.

След 158 години вярна служба и точно отчитане на времето, Биг Бен замлъкна през 2017 г. И ако всичко върви по план, ще заработи отново през 2021.

Викторианският механизъм на часовника е свален, за да не се праши по времена ремонтните дейности. Камбаната на Биг Бен, която тежи повече от 13 тона, остава на място по време на реставрацията. Тя се използва само в Новогодишната нощ. Въпреки че има скеле около кулата, циферблатите на часовниците остават видими.

Биг Бен е най-сниманата забележителност в Лондон, твърдят запознати и се надяват реставрацията да приключи в срок. Кулата се ремонтира като част от голям проект, който включва обновяване на цялата сграда на Британския парламент. За целта са отпуснати 4 млрд паунда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спаси София искат ревизия на ремонтите в центъра
"Спаси София" искат ревизия на ремонтите в центъра
Запалиха автомобила на проф. Велислав Минеков
Запалиха автомобила на проф. Велислав Минеков