НОВИНИ

За всяка болка има билка!

В народната медицина има билка за всяка болка. Станка Николаева от Шумен знае поне 100 рецепти за всякакви болежки.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
11:02, 21.12.2015
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Дарбата да познава билките и да ги използва за лечение е наследила от баба си. В дома й винаги има билки и приготвя отвари за всякаква болежки.

Станка Николаева: "От внучетата само аз ходех с нея. Бях любопитна и аз да ги науча, да ги разбирам. ...Когато се пенсионирах, не ми се стоеше без работа, почнах да ходя да събирам билки. Дъщерята се запали да ми купува книги. ...и аз не съм чела толкова като ходих на училище, толкова после като се запалих по тези билки. Цяла нощ, докато заспя и ги разучих много добре."

Дълги години продавала събраните от нея бил на кооперативния пазар. Заедно с пакетчето билки давала и съвет как да се приготви. В сезона на настинките и грипа, Станка Николаева ни препоръча една лесна рецепта от черен бъз, подбел и лайка.

Станка Николаева: "Смесвам тези билки, много е хубаво липов цвят да има, босилек слагам и си го запарвам десетина минути с вряла вода, хубаво захлупвам чайничето, после си го прецеждам и още горещичък, докато е, с мед."

С народни рецепти е лекувала и дъщеря си.

Станка Николаева: "Серлява вълна й викаме ние, неправа вълна. Напруфкаме така, пълним си устата с ракия и пръскаме и слагаме на гърдите или пък мед на вестник намазвах. Слагам пак на гърдичките, цяла нощ да стои."

Убедена е, че билколечението има по-малко странични ефекти, отколкото употребата на антибиотици. Но това не означава самолечение. С билките трябва да се внимава също като с лекарствата, да не се предозира организма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дядо Коледа отпътува с влак за Плевен
Дядо Коледа отпътува с влак за Плевен
Грипът ни атакува след месец
Грипът ни атакува след месец