НОВИНИ

Биоземеделци на протест пред ресорното министерство

Причините са недоволството са напрежение в сектора, изчерпан финансов ресурс и блокирани средства по европейски програми. Асоциацията на производителите на биопродукти у нас поиска оставката на земеделския министър Румен Порожанов.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
06:17, 09.04.2019
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Днес земеделците ще протестират заради неподновени лицензи на сертифициращите ги фирми. Те настояват и за промяна на заложените санкции в наредбата за биопроизводство. Часове преди протеста, агроминистерството публикува промени, смекчаващи значително заложените санкции. Въпреки това, протестът не беше отменен.

Непосилна работна среда и нарушено доверие у потребителите. Така биоземеделците определят ситуацията в страната.

Веселина Ралчева - биопроизводител от Панагюрище: Вече шест месеца се опитваме да водим диалог и да достигнем някаква промяна, през тях вместо да се случи добро, се случиха само скандали. Сертифициращи фирми напуснаха пазара, наредбата по никакъв начин не се промени, доверието и у чуждестранните, и у българските потребители спада. Нашият бранш повече не може да продължи така.

Според нея действащата наредба е некомпетентно написана и бизнесът, който са градили с години, е заложен на карта.

Веселина Ралчева: Искаме оставка на министър Порожанов и отговорните за тази безпрецедентна ситуация в сектора лица. Промяна на наредбата и законите, които въвеждат много по-рестриктивни към българските биопроизводители, отколкото към всички техни колеги в Европа и по света. Незабавно създаване на консултативен съвет по биологично земеделие, който максимално бързо да ограничи щетите от тази ситуация и в който да влизат фермери, преработватели, търговци, наука, неправителствен сектор и потребители.
Благовеста Василева - биоживотновъд: Ще дам само един конкретен пример: Белгийската наредба има само седем страници за разлика от нашата, която е 30 страници. В нея има само три точки за отнемане на сертификат. (В българската наредба има - б.р.) 59 точки, по които може директно да се отнеме сертификата за три години. Останалите точки са с отнемане на сертификат между три и шест месеца.

Василева смята, че по тозин начин положението на българския земеделски производител не е равнопостойно на това на европейския.

Благовеста Василева: Задайте въпрос на Министерство на земеделието: Тези господа и дами, които са написали новата наредба 5, какъв опит имат, ходили ли са в земеделско стопанство, от кой браш идват и колко наредби са разписали преди това, за да се захванат с тази тежка наредба?

Заместник-министър Вергиния Кръстева каза, че Министерството е провело множество срещи след промяната на наредбата.

Вергиния Кръстева - заместник-министър на земеделието: В резултат на тези разговори (...) обсъждахме конкретни текстове и в момента на страницата на Министерството е качена наредба за изменение и допълнение на въпросната наредба 5, в която точно тези изисквания, които касаят вземането на проби от преминаване от преход към биологично, е записано, че става дума за минимум една проба от култура и продукт. Това на 100% изпълнява изискването на биологичните производителите."

Кръстева обяви, че до 18 април наредбата е качена за обществено обсъждане и ако няма забележки, ще бъде обнародвана в държавен вестник.

Вергиния Кръстева: Бих казала, че разговорът вече е проведен и това е резултатът от разговора. Разбира се, те ако считат, че все още нещо ги притеснява, са в правото си до 18 април да подадат бележки.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават заседанията по делото срещу Десислава Иванчева
Продължават заседанията по делото срещу Десислава Иванчева
Каракачанов и Маринов проверяват готовността за опазване на границата
Каракачанов и Маринов проверяват готовността за опазване на границата