НОВИНИ

Баварци празнуват 500-годишен закон с фонтан от бира

Баварският град Инголщадт отпразнува 500-ната годишнина от въвеждането на закона за чистотата на бирата по необичаен начин - от фонтана в центъра на града бликна не вода, а струи от кехлибарената течност.

bnt avatar logo
от БНТ
08:57, 22.04.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света
Любопитният монумент е част от 30-дневното почитане на Райнхайтсгебот - декрет за стандартизиране на качеството на съставките и технологията за производство на бира. Той е въведен преди 500 години в южната германска провинция и макар отдавна да няма силата на закон, и до днес много пивовари го цитират като пътеводител за това как се произвежда истинската автентична германска бира.

Йорген Кьолер, министър на културата на Бавария: "Инголщадт е родното място на бирата, регулирана с закон за качеството. Понеже тази година се навършват пет века от въвеждането му, трябваше да направим нещо специално. И след много мислене, решихме че биреният фонтан е достатъчно уникално явление и правилен символ на града, дал на страната нейния стандарт за производство на любимата ѝ напитка."

От началото на годината, от централния фонтан в Инголщадт всяка втора събота точно в 14:15 часа блика бира, вместо вода. Явлението продължава един час и една минута - до 15:16 часа. 1516 е годината, в която бива приет Райнхайтсгебот - законът за чистотата на пивото. Според него бирата трябва да се прави само от три съставки - хмел, вода и малц. Декретът описва още технологията, процедурите по ферментация и точните температури на варене на кехлибарената течност. Очаква се днес - на точната дата, на която е приет документът, на честванията в Инголщадт да присъства и германският канцлер Ангела Меркел.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Граховото мляко бие съперника си с животински произход
​Граховото мляко бие съперника си с животински произход
Калин Калпакчиев: Съдебната власт не се ползва с доверие от гражданите
Калин Калпакчиев: Съдебната власт не се ползва с доверие от гражданите