НОВИНИ

Бисер Петков: Безработицата у нас намалява

Над 30% от работещите в страните от Европейския съюз са имали нередовен работен график, а 33% са били с т.нар. „плаващо" начало и край на работния ден.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:17, 30.08.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Данните са за 2018 година и бяха изнесени на международна синдикална конференция в София.

Основната тревога на КТ „Подкрепа", организатор на събитието е, че тези тенденции на пазара на труда, свързани с нередовната организация на работното време, водят до неустойчиви доходи и недостатъчна защита на работника пред работодателя.

В същото време социалният министър Бисер Петков отчете тенденция за намаляваща безработица у нас, която в момента е 4.2 на сто.

Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“: По данни на Европейската статистика у нас се полага най- много извънреден труд, който се изчислява като редовен. Не сме против това, но той трябва да се заплаща като такъв.
Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: През последните години усилията на българското правителство са насочени към финансова стабилност, нови инвестиции и увеличаване на доходите. Резултатите от прилагането на тези политика са нарастваща заетост и намаляваща безработица до 4.2 % по данни на статистиката и ръст на работната заплата от около 10 % годишно. Предизвикателствата пред пазара на труда е да се увеличи устойчивата заетост, за да се избегне несигурността на работниците и ограничаването на социалните им права.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фандъкова казва другата седмица дали ще се кандидатира за кмет
Фандъкова казва другата седмица дали ще се кандидатира за кмет
Мащабна спецоперация в град Левски срещу група за телефонни измами
Мащабна спецоперация в град Левски срещу група за телефонни измами