НОВИНИ

Бисер Петков: Диалогът с организациите на хората с увреждания е възстановен

В студиото на "Още от деня" социалният министър Бисер Петков заяви, че диалога с представителите на организациите на хората с увреждания е възстановен и се радва, че те са приели да проведат работна среща в МТСП, а утре такава среща предстои и в здравното министерство. На днешната среща са участвали вицепремиера Валери Симеонов и представителите на почти всички организации на и за хората с увреждания, с които имаме добро партньорство, обясни Петков. Но някои техни несъгласия и съмнения по отношение на предложените от социалното и здравното министерство промени ги изведоха на протест.

bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 12.04.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Концепцията беше внесена в НС в края на октомври в изпълнение на решение на парламента, с което задължава министъра на труда и социалната политика да внесе в НС Концепция за реформа на експертиза на работоспособността. Аз бях длъжен да изпълня това решение в много кратък срок. Ето защо концепцията е незавършена и не дава отговор на важни въпроси. По концепцията се работеше от работни групи, в които имаше представители на организациите на и за хората с увреждания, но нямаше време да се обсъди в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. От момента на своето внасяне тя не е породила някакви последващи действия и след като хората с увреждания поставиха резонни въпроси, свързани с тази концепция.

Социалният министър обясни, че решението, което днес е взето е да се създаде една работна група, в която заедно с хората с увреждания да се идентифицират още веднъж тези въпроси, които се пораждат от предложената промяна в експертизата на работоспособността, да се потърсят заедно отговори и на база на резултата от тази съвместна работа да се вземе решение дали тази концепция ще се дописва, поработва или променя. Приоритетно сега усилията ще се насочат към промяната в наредбата за медицинската експертиза, уточни още Бисер Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Случаят „Скрипал“: Реакции след доклада на ОЗХО
Случаят „Скрипал“: Реакции след доклада на ОЗХО
България подкрепя новата общоевропейска система за гражданска защита - rescEU
България подкрепя новата общоевропейска система за гражданска защита - rescEU