НОВИНИ

Бисер Петков: Не може да се говори за ощетяване при отпадане тавана на пенсиите

Ще падне ли таванът за пенсиите - този въпрос коментира в студиото на "Още от деня" социалният министър Бисер Петков. По думите му, още през 2015 г., когато бяха последните по-значителни промени в Кодекса за социално осигуряване, там е записано, че от 1 януари 2019 г. би трябвало да отпадне таванът за неотпуснатите пенсии, а за тези, които са отпуснати до края на тази година, той се запазва, но на по-високо ниво.

bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 27.09.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

От 35% спрямо максимално осигурителния доход или 910 лв. предстои да се увеличи на 40%, което при запазване на максимално осигурителния доход е 1040 лв. Таванът е за всички пенсии, независимо дали са пенсии за осигурителен стаж и възразст, инвалидни пенсии и т.н. Той засяга в момента около 65 000 пенсионери - това е броят на пенсионерите, чиито пенсии са ограничени на максималния размер, обясни Бисер Петков.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Текстовете, свързани с т.нар. таван на пенсиите от държавната пенсионна система са променяни многократно. Целта е размерът на пенсията да съответства на максимално на осигурителния принос на лицата. Макар, че това не е система, която е индивидуализирана, все пак лицето прави вноски в първия стълб, но въпросът е върху какъв осигурителен доход са тези вноски и за какъв период са те. Тези така изчислени размери на пенсиите няма да съответстват на осигурителния принос на лицата поради различни съществуващи в законодателството положения.
;

Социалният министър обясни още, че от 1 януари 2019 г. ще има т.нар. индивидуален коефициент, който показва какъв е конкретния или индивидуалния принос на лицето спрямо средния. Ще се взима дохода, който лицето има след 1997 г., защото тогава е въведен регистър на осигурените лица, в който за всеки един от нас, който се осигурява има данни върху какъв доход се е осигурявал, при кой работодател, в какви размери и т.н.

Не може да се говори за ощетяване, защото бяха правени разчети как това ще се отрази върху размера на пенсиите, категоричен бе Бисер Петков. По думите му, за по-голямата част от лицата това ще е благоприятно, т.е. би довело до по-голям размер на изчисляваната пенсия. Общата полза за това е, че всъщност нещо, което е на светло, нещо, което се знае и нещо, което е в една система, в един регистър, на практика ще се ползва и това ще доведе до ускоряване на процеса на отпускане на пенсии, до облекчаване на лицата.

Защото сега голям проблем е, когато се пенсионираш да търсиш документи и съответно удостоверения за пенсиониране от периода преди 1997 г. Така, че този проблем ще отпадне за бъдещите пенсионери, уточни Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Армията замени полицията в Акапулко
Армията замени полицията в Акапулко
​Онлайн платформа ще помага за интеграция на ромите
​Онлайн платформа ще помага за интеграция на ромите