НОВИНИ

Бисер Петков: Не съм оптимист за механизъм за минималната заплата

След срещи с работодателите и синдикатите обсъдихме готовността да се постигне споразумение за изготвянето на единен механизъм за определяне на минималната работна заплата. За съжаление след тези срещи съм по-малко оптимист за подписване на такова споразумение. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в студиото на "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 17.05.2017
Чете се за: 00:19 мин.
У нас

Останах с впечатление, че работодатели и синдикати имат големи различия по отношение диапазона, в който да се определя конкретното равнище на минималната заплата, както и по текущото равнище на работната заплата и дали тя отговаря на производителността на работещите.

Ще предложим на парламента да ратифицира конвенция 131, по което има съгласие между социалните партньори. Усилията в тази област ще продължат, увери Петков.

Работодателите настояват за 41-42% от средната заплата да определят минималната, синдикатите са за поне 50%. Правителството ще увеличава минималната работна с по 50 лв. в следващите 3 години, а последната - с 40. Така трябва да постигнем обещанието ни за 650 лв. минимална заплата, каза Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва юбилейното 70-то издание на кинофестивала в Кан
Започва юбилейното 70-то издание на кинофестивала в Кан
Подкрепи една мечта на младежите от социалните домове
"Подкрепи една мечта" на младежите от социалните домове