НОВИНИ

Бисер Петков: Няма да се правят нови промени в пенсионната система

Няма да се правят нови промени в пенсионната система, обяви социалният министър Бисер Петков. Така ще се запази плавното нарастване на възрастта и стажа за пенсиониране по сегашните правила. Според тях, през 2019 година ще отпадне и таванът за новоотпуснатите пенсии.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:35, 17.08.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

По-ниска безработица и обучаване на повече работещи, които да попълнят дефицита на кадри за бизнеса - са сред основните приоритети на социалния министър Бисер Петков. За целта ще се облекчи още и режимът по наемане на квалифицирани работници от трети страни или т.нар. разрешение тип "синя карта".

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Търсим възможности да облекчим процедурата, едно от нещата по които има съгласие да отпадне задължението след изтичане на срока за достъп до пазара на труда лицето, което има синя карта да напуска страната, за да може да кандидатства за удължаване на този срок.

Държавата ще бори и трайно безработните в Северозападна България. Там от 1 септември започна нова услуга - хората ще могат да наемат безработни от общината, ако имат нужда от помощ в дома си.

Ивайло Иванов - зам.-министър на труда и социалната политика: За първи път даваме възможност тези хора да бъдат наемани от граждани, които се обръщат към общините и работодателите, за да може тези хора да бъдат използвани за дейности извършвани в дома, т.е. внасяне и цепене на дърва и други такива дейности, и от които обществото има нужда. По тази програма пилотно ще бъдат наети 830 лица.

До края на октомври трябва да е готова и новата концепция за реформа с ТЕЛК-удостоверенията, обявиха още от социалното министерство. Предстои да се създаде и национален регистър на осиновяванията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С бурка в австралийския Сенат
С бурка в австралийския Сенат
Въздушният ресторант на Морската гара във Варна отново работи
Въздушният ресторант на Морската гара във Варна отново работи