НОВИНИ

Бисер Петков представи пред депутати проектозакона за социалните услуги

Новият закон за социалните услуги предвижда създаване на специална Агенция, която да следи как се справят общините и частните организации със социалната грижа към хората с увреждания. Това обясни социалният министър Бисер Петков пред ресорната парламентарна комисия. Законопроектът регламентира още така наречената "заместваща грижа", която дава възможност 30 дни в годината роднините, които се грижат за човек в неравностойно положение, да го поверят на социален работник.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:33, 31.10.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Заместващата грижа ще бъде право не само на хора, които са неотлъчно до роднини с увреждания, но и за такива, които помагат на възрастни близки.

Според социалния министър Бисер Петков системата има нужда главно от надзор. Именно затова се създава Агенция за контрол на социалните услуги, която иззема функции от звена към агенциите за социално подпомагане и за закрила на детето. Целта е да не се препокриват задължения, за да не се размива отговорността.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Няма да изисква допълнителен човешки ресурс, допълнителни щатни бройки, допълнително да натоварва и разширява администрацията.

Новият орган ще дава и лицензи на частните доставчици на услуги, които ще се избират с конкурс. Идеята обаче не беше посрещна с пълно съгласие. Според председателят на социалната комисия Хасан Адемов агенцията може да не се справи с големите правомощия. Майките от инициативата "Системата ни убива" се съгласиха с него.

Вера Иванова - майка на дете с увреждания: Настояваме да има контрол от неправителствени организации, но не от тези, които са доставчици на услуги. Точно това ще спре нарушенията, насилието, особено в домовете с психично болни с тежки увреждания.

Законът описва още каква точно трябва да е квалификацията на социалните работници, през какви обучения ще минат и какво заплащане ще получават. Предвижда се и създаване на Национална карта на социалните услуги, която ще отразява къде и от какво има нужда, както и колко ще струва това на държавата.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Може би малко закъсняло, но целта е да има ред.

Социалният министър беше категоричен, че цялостната цел на законопроекта е социалните услуги най-сетне да достигнат добро качество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Открити тленни останки в Рим могат да разгадаят мистериозно изчезване от 1983 г.
Открити тленни останки в Рим могат да разгадаят мистериозно изчезване от 1983 г.
Още 4 района на София стават зелена зона. Промени в движението на метрото
Още 4 района на София стават "зелена зона". Промени в движението на метрото