НОВИНИ

Бисер Петков: С 6.6% се увеличават пенсиите от 1 юли догодина

Увеличение на всички пенсии с 6,6% от 1 юли догодина - това обяви в Сутрешния блок на БНТ социалният министър Бисер Петков. Освен повече пари за пенсионерите, в проектобюджета за 2020-та са заложени и повече средства за личен асистент за хората с увреждания.

бисер петков увеличават пенсиите юли догодина
bnt avatar logo
от БНТ
10:40, 08.10.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Социалният министър обясни, че все още се обсъжда бюджетът за 2020 година, но засега се предвиждат увеличения за пенсионерите. Той заяви, че вече е ясно, че финансирането за пенсии ще е с увеличение от 6,6%. Относно размерът на обезщетение за безработица, Петков заяви, че все още се обсъжда дали ще има промяна.

Бисер Петков, Министър на труда и социалната политика: Това, което на този етап е ясно по проекта на бюджета на Министерството на труда и социалната политика, е че ще има увеличение по политиката за хора с увреждания и то е свързано и произтича от по-високия размер за финансова подкрепа от Закона за хората с увреждания, които ще получават, по отношение на по-големия размер средства за финансиране на услугите за личен, социален асистент.

Бисер Петков заяви, че се работи по проект за достъпна жилищна среда за хората с трайни увреждания. За изграждане на помощни средства в жилищата на хората с увреждания, Министерството е заделило 1,7 млн. лева. В Министерството са постъпили 55 проекта за изграждане на достъпна жилищна среда за хората с увреждания, които са на обща стойност малко над 2 млн. лева, каза още министър Петков.

Министър Петков коментира и темата с вчерашната истерия в няколко училища в Сливен и Ямбол. Там родители масово извеждаха децата си от класните стаи, за да не им бъдат отнети от Агенцията за закрила на детето. Според министъра става въпрос за целенасочена атака срещу системата, която не почива на никакви реални данни. Той отново повтори, че стратегия за детето няма към момента. Проектът на документа от началото на годината е спрян, заради силна обществена съпротива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вълчев: Ситуацията в училищата в Сливенско се нормализира
Вълчев: Ситуацията в училищата в Сливенско се нормализира
Каква е модата на о. Мадагаскар?
Каква е модата на о. Мадагаскар?