НОВИНИ

Битката за Алепо вещае нова хуманитарна криза

Търсенето на решения за прекратяване на конфликта в Сирия е съпътствано от масирана офанзива на армията на Башар Асад. Битката за Алепо вещае нова хуманитарна криза. Правителствените сили установяват контрол над все по-обширни територии в района.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
18:07, 11.02.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света
битката алепо вещае нова хуманитарна криза

Алепо е най-големият сирийски град. И по-точно северните му райони, където силите на Башар Асад напредват, подпомагани от руските въздушни удари.

А това е резултатът от въздушните удари според сирийски опозиционни групировки. През последната седмица руските бойни самолети са извършили 510 полета в Сирия. Част от ударите са били над провинция Алепо. Там бомбите са поразили техника и жива сила на терористите. Ликвидирани са и двама влиятелни полеви командири, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков.

Тези "попадения" обаче превръщат все повече цивилни хора от района в бежанци, твърдят западните сили. Приблизително половин милион души са блокирани в обсадените квартали. Някои от жителите на Алепо се готвят да напуснат града, а други се запасяват с храна в очакване на решаващата офанзива на правителствените сили.

Настъплението на армията на Асад отцепи жизненоважен маршрут за снабдяване на опозицията откъм турската граница и така й остави само един-единствен коридор към външния свят на изток. Единствените други маршрути на север са блокирани от бойци на групировката "Ислямска държава" и в по-малка степен - от кюрдски сили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едва 40% от обектите работят по новата система за следене на пътя на дървесината
Едва 40% от обектите работят по новата система за следене на пътя на дървесината
Жан-Марк Еро е новият външен министър на Франция
Жан-Марк Еро е новият външен министър на Франция